Külföld

2009.06.08. 04:38

Történelmi vereséget szenvedett el a brit Munkáspárt

FMH - A brit európai parlamenti választások a hétfő hajnali, nem végleges eredmények alapján a kormányzó Munkáspárt történelmi vereségét hozták, és bejuttatták a brit szélsőjobb legnagyobb erejét, a Brit Nemzeti Pártot (BNP) az uniós törvényhozásba. A BNP két mandátumot nyert; az egyik a párt elnökéé.

feol.hu

Nagy-Britanniában már csütörtökön megtartották az EP-választásokat, de a voksokat csak vasárnap késő este kezdték összeszámlálni, és még hétfő hajnalban is - órákkal a többi EU-ország végeredményének közlése után - csak az angliai és walesi részeredményeket lehetett tudni. Skócia és Észak-Írország választási eredményeit hétfőn napközben teszik közzé. 
    
A hétfő hajnali adatok alapján az 1997 óta hatalmon lévő Munkáspárt a harmadik helyre csúszott vissza, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) mögé, amelynek egyetlen fő politikai programpontja Nagy-Britannia kivezetése az EU-ból.
    
A brit EP-választást a Konzervatív Párt nyerte; a részeredmények alapján a két tartományban a toryk 28,6 százalékot kaptak. Utánuk a UKIP következik 17,4 százalékkal, majd a Munkáspárt 15,3 százalékkal.
Ez a brit baloldal vezető erejének katasztrofális veresége. A választások előtt számos elemző jósolta, hogy ha a Labour szavazataránya a 20 százalékos lélektani határ alá süllyed, az megpecsételheti az egyébként is súlyosan megingott helyzetű Gordon Brown kormányfő politikai sorsát. 
A Munkáspárt alsóházi frakciójában már a múlt héten elkezdtek köröztetni aláírásra egy e-mail-tervezetet, amely lemondásra szólítaná fel a miniszterelnököt. 
Különösen kirívó a Labour walesi eredménye: a párt itt második lett a toryk mögött, 20 százalékos eredménnyel, ami 12 százalékpontos zuhanás. A Munkáspárt 1922 óta most először nem végzett az első helyen valamely népképviseleti választáson a walesi tartományban.
    
Megszerezte viszont első mandátumait az Európai Parlamentben a brit szélsőjobboldal vezető ereje, a Brit Nemzeti Párt. A BNP két jelöltje jutott be az uniós törvényhozásba a hétfő hajnalig beérkezett részeredmények szerint; egyikük Nick Griffin, a párt elnöke.
A BNP-t a brit baloldal és a konzervatívok egyaránt fajgyűlölő politikával vádolják. 
Griffin többször megfordult Budapesten is, legutóbb a Jobbik tavaly október 23-ai gyűlésén. Három éve bíróság elé idézték faji erőszakra uszítás gyanújával - ezért a bűncselekményért Nagy-Britanniában hét év szabadságvesztés róható ki -, az eljáró leedsi koronabíróság esküdtszéke azonban felmentette a vádak alól.
    
A pártelnök hétfő hajnalban a BBC-nek azt mondta: a BNP kizárólag az illegális bevándorlókat és a csalárd indokokkal menedékjogért folyamodókat akarja eltávolítani Nagy-Britanniából, őket is csak törvényes eszközökkel. A legális bevándorlókkal, akik hozzájárulnak a brit gazdaság fejlődéséhez, a pártnak nincs semmi baja - tette hozzá. 
Griffin az ország súlyos problémájának nevezte "a radikális, agresszív iszlám" terjedését a fiatal muszlim lakosság körében, és közölte: a párt választói szerint a BNP "az egyetlen, amelyik beszélni is mer erről".
A Brit Nemzeti Párt vezetője szerint Nagy-Britanniát "kierőszakolt módon többfajú társadalommá tették" az egymást követő munkáspárti és konzervatív kormányok, amelyek hatalmas összegeket költöttek az adófizetők pénzéből arra, hogy "nem fehéreket tuszkoljanak a sorok elejére". Valakinek ki kell állnia "a többségi bennszülött népesség" érdekeiért is - mondta.
    
Az EP-mandátumának bejelentése után tartott sajtóértekezletén Griffin közölte: az eddigi EP-képviselők fontmilliárdokat loptak el a brit lakosságtól, de a BNP szakértői Brüsszelben fel fogják tárni a tényeket, azokat ismertetik a rendőrséggel, és "többen börtönbe fognak kerülni, mivel ott a helyük".
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!