Külföld

2010.01.11. 18:24

Törökország kiállt Libanon melett

A török miniszterelnök a térség békéjét fenyegető tényezőnek nevezte hétfőn Izraelt, és kiállt Libanon mellett, amelynek légvédelme hétfőn többször is tüzet nyitott az ország légterét megsértő izraeli katonai repülőgépekre.

MTI

"Nem hallgathatunk Izrael viselkedésének láttán... Aránytalanul nagy ereje van, és tetszése szerint használja is azt, miközben nem tartja magát az ENSZ határozataihoz. Ezt nem fogadhatjuk el... ezek a lépések veszélyeztetik a globális békét" - mondta Recep Tayyip Erdogan Ankarában, ahol libanoni kollégájával, Szaad Harírival tanácskozott. Erdogan felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy Iránhoz hasonlóan, Izraelt is helyezze nyomás alá annak atomfegyvere miatt.
Közös sajtótájékoztatójukon Haríri ellenségként írta le Izraelt, amely Libanon biztonságát fenyegeti. "Izrael ma is folytatja légterünk és tengeri határaink megsértését" - mondta. Erdogan segítséget ígért Libanonnak az ENSZ Biztonsági Tanácsában, melynek Törökország jelenleg az egyik nem állandó tagja.
 Hétfőn a libanoni légvédelem többször is tüzet nyitott izraeli vadászrepülőgépekre, amelyek kis magasságban átrepültek Dél-Libanon felett, de nem találta el őket.
Röviddel később az izraeli külügyminisztérium erőteljes hangvételű nyilatkozatot adott ki a török kritika miatt, amely Jeruzsálem szerint alááshatja a kétoldalú kapcsolatokat. "Izrael gondosan ügyel arra, hogy tiszteletben tartsa Törökországot, és a továbbiakban is megfelelő viszonyra törekszik vele, de elvárja a viszonosságot" - hangsúlyozza a dokumentum, amely Erdogan szavait Izrael zabolátlan pocskondiázásának minősítette.
Az izraeli minisztérium kiemelte, hogy a zsidó államnak maradéktalanul jogában áll megvédeni állampolgárait a Hamász palesztin szervezet és a Hezbollah libanoni síita szervezet rakétáitól és terrorjától. A tárca továbbá azzal vágott vissza Erdogannak, hogy "a törökök az utolsók, akik erkölcsprédikációt tarthatnak Izrael Államnak és az izraeli védelmi erőknek".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!