Külföld

2010.04.27. 15:39

Török származású miniszter Németországban

Viharos előzmények és heves viták után kedden letette a hivatali esküt Németország első migrációs hátterű, török származású minisztere.

MTI

A 38 esztendős Aygül Özkan Alsó-Szászország tartomány szociális és integrációs ügyi minisztere lett. A fiatal politikus nő a konzervatív CDU tagja, és egy héttel ezelőtti jelölése a német kereszténydemokraták korszerű integrációs politikáját volt hivatott jelezni. Csakhogy Özkan hatalmas vihart kavart egyik első nyilatkozatával, amelyben a feszületek, illetve keresztek eltávolítását sürgette a tartományi állami iskolákból, arra hivatkozva, hogy azoknak semleges helynek kell lenniük.
Konzervatív páttársának javaslatától elhatárolta magát Angela Merkel kancellár is, elutasítva a feszületek eltávolítását. Elhatárolódott miniszterjelöltje indítványától Christian Wulff kereszténydemokrata tartományi miniszterelnök is, de változatlanul kiállt Özkan kinevezése mellett. Ennek ellenére több helyi és országos konzervatív  politikus arra szólított fel, hogy a feszületek eltávolításának sürgetése  miatt mégse nevezzék ki miniszternek a  muzulmán vallású hölgyet. Aygül Özkan egyébként nem csupán a feszületek eltávolítását sürgette, hanem hangoztatta azt is, hogy a muzulmán fejkendőnek sincs helye az iskolákban, ezzel azonban szinte  senki nem foglalkozott.
Özkan végül kedden mégis csak felesküdhetett, miután előző nap bocsánatot kért az általa mondottak miatt. Egy újabb interjúban már - úgymond -  elismerte, hogy korábbi nyilatkozatát az alsó-szászországi viszonyok nem megfelelő ismeretében tette. A tartomány miniszterelnökének szavai szerint Aygül Özkan elfogadta, hogy a feszületek, illetve keresztek az alsó-szászországi iskolákban üdvözlendők és kívánatosak. Ezáltal a téma lekerült a napirendről - hangoztatta Christian Wulff.
Az ügynek azonban ezzel aligha lesz vége, a konzervatívok és az ellenzéki szociáldemokraták között máris kitört a nyilatkozatháború. Sőt az SPD mellett közvetve védelmébe vette az újdonsült muzulmán minisztert a konzervatívok koalíciós partnere, a liberális Szabad Demokrata Párt is, hangoztatva, hogy Özkan egy korábbi alkotmánybírósági határozat szellemében  tette javaslatát. A karlsruhei alkotmánybírák ugyanis 1995-ben egy bajorországi ügy kapcsán úgy foglaltak állást, hogy az erősen katolikus tartomány iskoláiból a feszület külön kérésre eltávolítható.
 Nem értett egyet viszont a  török származású miniszter asszony javaslatával a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa. A több mint 3 millió, Németországban élő muzulmán szervezeteit tömörítő tanács keddi állásfoglalásában úgy foglalt állást, hogy a feszületeknek, valamint a kereszteknek helye van az iskolákban. "A vallásnak ugyanis láthatónak kell lennie a nyilvános helyiségekben, és ez valamennyi vallásra vonatkozik" - szögezte a testület, hozzátéve, hogy ez nemcsak a feszületekre, hanem a muzulmán fejkendőre is érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!