Külföld

2010.06.16. 12:24

Többen meghaltak és eltűntek franciaországi áradásokban

Tizenkilencre emelkedett szerda estig a délkelet-franciaországi Var megyében az özönvízszerű esőzés okozta áradásokban meghaltak száma, de ez valószínűleg még nem végleges adat - közölte a helyi prefektus hivatala.

MTI

 Az ár több települést elöntött, a 40 ezer lakosú Draguignan egyes részeit például többméteres víz borítja, az utak beomlottak, autóroncsok úsznak mindenfelé, több ház összedőlt, a városban tízen vesztették életüket. A környező településeken is nagyon súlyos a helyzet, a mentőalakulatok csak csónakokkal és helikopterekkel tudják elérni és kimenteni a házakba, illetve gépkocsikba beszorult helyi lakosokat. Többen a háztetőkön várják a mentést, és tucatnyi embert még mindig keresnek.  
Az ítéletidő keddre virradó éjszaka kezdődött. Var megyében átlagosan 40-800 milliméternyi eső hullott, Lorgues faluban viszont 264 milliméternyi, Draguignanban pedig több mint 300 milliméternyi: 24 óra alatt annyi eső esett, amennyi általában fél év alatt ezen a vidéken.   

 Közel kétezer rendőrt, tűzoltót és katonát mozgósítottak a mentőalakulatokban a nap folyamán, közülük sokan a környező megyékből érkeztek erősítésként.
 Az ítéletidő következtében kedd este óta mintegy százezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás a franciaországi megyében, amely a turisták által egyik leglátogatottabb vidék Saint-Tropez félszigetének közelében.  
 Draguignanban és környékén szerdán szünetelt a tanítás az iskolákban, 1200 személyt alkalmi szálláshelyeken helyeztek el, s a város börtönét, ahol ötszáz elítéltet tartanak fogva, kiürítették.  
  A két legnagyobb dél-franciaországi város, Toulon és Nizza közötti vasúti közlekedést csütörtök reggelig leállították, de a touloni repülőtér és a régió A8-as jelzésű autópályája működik. A vihar idején 1500-an szorultak a Földközi-tenger partja mentén haladó vonatokba.      

Nicolas Sarkozy államfő együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és arra kérte a kormányt, hogy minden szükséges támogatást teremtsen meg az arra rászorulóknak. Brice Hortefeux belügyminiszter szerda délután a helyszínre utazott és jelezte, hogy a kormány egymillió euró sürgősségi hitelt folyósít a károsultaknak. Azt is közölte, hogy az illetékes tárcaközi bizottság a következő napokban természeti katasztrófa sújtotta övezetté fogja nyilvánítani a megyét azért, hogy a biztosítók mielőbb elkezdhessék a kártérítések kifizetését. 

 A francia meteorológiai intézet - amely arra hívta fel a figyelmet, hogy 1827 óta nem volt ilyen jellegű katasztrófa ezen a környéken - szerda délután feloldotta a viharveszély miatti riasztást Var megyében és Korzikán, miután már csak kisebb esőzések voltak. A viharfront nyugati irányba, a Pireneusok felé haladt tovább, de már jelentősen vesztett intenzitásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!