Külföld

2012.01.02. 08:24

Titokban búcsúzott el apjától Kim Dzsong Nam

Titokban búcsúzott el apjától Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető legidősebb fia, Kim Dzsong Nam, aki december végén járt az észak-koreai fővárosban, Phenjanban - írta hétfőn a Jomiuri című japán lap észak-koreai diplomáciai forrásokra hivatkozva.

MTI

Az értesülés szerint Kim Csol névre kiállított hamis útlevéllel jutott be az országba, hogy látogatása ne kerüljön nyilvánosságra. Közvetlen légi járattal érkezett a Kínához tartozó Makaóról, ahol jelenleg állandó jelleggel él. Kim Dzsong Nam felkereste a kimszuszani emlékhelyet, apja és nagyapja nyughelyét, majd néhány nap múlva távozott az országból.

A Jomiuri által idézett források szerint Kim Dzsong Nam úgy határozott, hogy nem vesz részt apja temetésén, mert korábban
sem értett egyet a hatalomátadás észak-koreai gyakorlatával. Tavaly bírálta apjának azt a szándékát is, hogy a legfiatalabb Kim fiút, Kim Dzsong Unt ruházza fel a legfőbb hatalommal.

Kim Dzsong Nam már régóta él külföldön. Ennek oka az, hogy 2001 tavaszán hamis dominikai útlevéllel akart bejutni a japán fővárosba, Tokióba, hogy felkeresse az ottani Disneylandet. A repülőterén azonban a japán hatóságok feltartóztatták, majd Kínába toloncolták. Az eset miatt kegyvesztett lett apjánál. 

 Kim Dzsong Nam apja és egy koreai színésznő frigyéből született. Édesanyja azonban Észak-Koreában osztályidegennek számított, mivel rokonsága a déli országrészben nagy földbirtokkal rendelkezett. Egy idő után Kim Dzsong Il elhagyta az asszonyt, majd újabb feleségétől még két fia született.

A legidősebb fivér gyakran nyilatkozik a nyugati sajtónak és igen szabadon fejti ki véleményét az észak-koreai helyzetről. Nyilatkozatai során ugyanakkor többször is hangoztatta, hogy nem akar harca szállni a legfőbb hatalomért Észak-Koreában, mert nem érdekli a politika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!