Külföld

2010.02.10. 13:01

Titkos iratot tettek közzé egy volt guantánamói fogoly kínzásáról

A brit kormány közzétett szerdán egy eddig titkos iratot, amelyből kiderült, hogy kihallgatói durván bántak egy volt guantánamói fogollyal.

feol.hu

London azután kényszerült erre, hogy a bíróság elutasította érvelését, miszerint az információ feltárása brit nemzetbiztonsági érdeket sértene, és káros lenne az amerikai-brit hírszerzési együttműködésre nézve.
Egy értesítés összefoglalójáról - hét bekezdésnyi szövegről - van szó, amelyet az amerikai titkosszolgálat küldött a brit szerveknek, leírva, hogyan bántak az etiópiai születésű, de tizenéves kora óta brit földön élő Binyam Mohammeddel, akit 2002-ben Pakisztánban fogtak el terrorizmus gyanújával. Előbb Marokkóba, majd Afganisztánba vitték, végül Guantánamóra. Négy évet töltött a Kuba szigeti amerikai börtöntáborban. Tavaly szabadult - anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene -, és visszatért választott hazájába, Nagy-Britanniába.
A bírósági döntés értelmében most feltárt iratból kiderül, hogy a 31 éves férfit "durva, embertelen és megalázó bánásmódnak" vetették alá Pakisztánban; megbilincselve tartották, megvonták tőle az alvást, és fenyegették, lelkileg terrorizálták. Az amerikai titkosszolgálat azelőtt készítette az összefoglalót, hogy 2002 májusában átadta volna az etiópot kihallgatásra a brit elhárítás (MI5) ügynökének.
Brit kormányzati illetékesek visszautasították azokat a vádakat, hogy kínzásban vettek volna részt, viszont nem válaszoltak azokra az állításokra, hogy Nagy-Britannia közvetve mégis részes ilyen cselekményekben, például azzal, hogy külföldön megkínzott gyanúsítottaktól szerzett értesüléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!