Külföld

2011.10.19. 13:05

Timosenkót újabb bűnügyek vádlottjaként hallgatták ki

Újabb bűnügyek kapcsán hallgatták ki vádlottként Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt, akit október 11-én már hétévi szabadságvesztésre ítéltek első fokon hatalommal való visszaélés címén.

MTI

Viktor Psonka főügyész szerdán újságírókkal közölte, hogy Timosenkót - ügyvédje jelenlétében - egyrészt azzal a váddal kapcsolatban hallgatták ki, hogy kormányfőként utasítást adott a kiotói széndioxid-kibocsátási kvóták eladásából származó összeg egy részének nem rendeltetésszerű felhasználására. Kérdéseket tettek fel neki egy mentőautó-vásárlási ügylet kapcsán is. Psonka bejelentette, hogy a bizonyítási eljárás mindkét ügyben lezárult.

A múlt héten Timosenko ellen újabb, immár a negyedik bűnvádi eljárás indult közpénz elsikkasztásának kísérlete címén. A vád szerint a 90-es években az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (EESZU) elnökeként - Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel összejátszva - az ukrán költségvetésre terhelte az EESZU-nak az orosz védelmi minisztériummal szemben fennálló 405 millió dolláros fizetési kötelezettségét.

Az október 11-én kihirdetett ítélet szerint Timosenko 2009-ben felhatalmazás nélkül kötötte meg az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen orosz-ukrán gázszállítási szerződéseket, másfél milliárd hrivnya (közel 200 millió dollár) kárt okozva az államnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!