Külföld

2012.03.09. 17:02

Timosenko szabadon bocsátását követelte az Európa Tanács

Nyilatkozatban követelte a hazájában bebörtönzött volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko azonnali szabadon bocsátását az Európa Tanács parlamenti közgyűlése.

MTI

A Párizsban közzétett nyilatkozatban a testület élesen bírálta és szelektív igazságszolgáltatással vádolta az ukrán hatóságokat. Egyben sajnálattal állapította meg, hogy a kijevi hatóságok mindeddig figyelmen kívül hagyták az Európa Tanács hasonló felszólításait.

A parlamenti közgyűlés sürgette a korábbi Timosenko-kormány több, ugyancsak bebörtönzött tagjának szabadon bocsátását is. Köztük van a volt belügyminiszter, Jurij Lucsenko is, akit az Európa Tanács szerint ugyancsak jogtalanul tartanak börtönben. Lucsenkót - rossz egészségi állapota ellenére -  a közelmúltban ítélték négy évi börtönbüntetésre.

Nyilatkozatában a parlamenti testület ismét tűrhetetlennek minősítette azokat a büntetőjogi rendelkezéseket, amelyek alapján az ukrán hatóságok "normális politikai döntéseket" utólagosan büntettek. A közgyűlés követelte az alkalmazott jogi eszközök felülvizsgálatát, továbbá Timosenko, valamint a korábbi kormánytagok szabadon bocsátását.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének delegációja március utolsó hetében Ukrajnába látogat, ahol találkozni kíván a bebörtönzött politikusokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!