Külföld

2011.07.23. 07:53

Tilos a tengerparti napernyő

Róma - Egyre szigorúbbak az olaszországi strandszabályok: a magyar turisták által is látogatott Jesolo tengerpartján bírsággal sújtják azokat, akik saját napernyőt szúrnak le a homokba.

MTI

A tengertől számított húsz méteres homoksávot szabadon kell hagyni a venetói üdülőparadicsom, Jesolo strandjain. Az önkormányzat kétszáz eurós (55 ezer forint) bírságot szab ki arra, aki a partnak ezen a részén napernyőt szúr le, nyugágyat állít fel. Csak törölközőt lehet a vízhez közeli homoksávra leteríteni.
   
Ha kényelmesebben akarunk napozni, napernyőt és nyugágyat a fizetős strandon bérelhetünk, Jesolóban napi tizenöt euróért. A turistáknál nincsen strandfelszerelés, de mi helyiek miért ne szúrhatnánk le a parton a magunkkal hozott napernyőt - kérdezik a jesolóiak, akik a szabad strandok felszámolása ellen tiltakoznak.    

Az olasz sajtó strandháborúról ír. A venetói strandüzemeltetők úgy nyilatkoztak, nem a fapados-megoldást választókat akarják kitiltani, ők is bevételt hoznak, hiszen a strand presszójába és üzleteibe járnak. Ugyanakkor ingyen használják azokat a szolgáltatásokat - az illemhelyek, az elsősegély vagy a zuhany -, amelyekért mások belépőt fizetnek,
   
Venetótól egészen a déli partokig, több strandon is harc folyik a fizetős strand és a "potyázók" között. A toszkán Versilia partján a víz és a fizetős nyugánysor között letelepedőket ezer euróval bírságolják. "De ritkán büntetünk" - hangoztatta a polgármester. Forte dei Marmiban nincs büntetés, de a strandfelügyelők nem engednek még egy gyékényt sem leteríteni.

A Róma közeli Ostiában a szabad strandok támogatói kalózhajóval rohamozták meg és foglalták el a partokat. Olaszországban a több mint hét és félezer kilométernyi tengerparton tizenötezer strand van. A tengerpartok hatvanhárom százalékán fizetős strand működik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!