Külföld

2009.04.14. 06:52

Thaiföld: Az ellenzéki vezetők is véget vetnének a tüntetéseknek

Bangkok - A kormányellenes tüntetések befejezésére szólítottak fel kedden a thaiföldi ellenzéki vezetők - jelentették a dél-ázsiai ország hírtelevíziói. A hétvégi zavargásokban ketten életüket vesztették.

nincs nev

A beszámolók szerint a megmozdulások irányítói a bangkoki kormányhivatal előtt tartott gyűlésen hazatérésre biztatták a tüntetőket. Egyikük, Pratip Ungszongtham Hata a francia hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette a tüntetések végét, ugyanakkor leszögezte: az ellenzéki vezetők nem adják meg magukat a hatóságoknak. 

A tüntetőket hétfőn este körülzárták a biztonsági erők. Az előző két napi összecsapásokban ketten meghaltak és több mint 120-an megsebesültek. 

Pratip hangoztatta, hogy azért döntöttek a tüntetés befejezése mellett, mert el akarják kerülni, hogy további emberek haljanak meg a megmozdulásokban. 

A hadsereg szóvivője szerint az éjszaka több mint kétezer tüntető gyülekezett a kormány bangkoki székhelye előtt, amit mintegy száz katona és több páncélos jármű vett körül.  

A 2006-ban puccsal megbuktatott kormányfő, Thakszin Sinavatra "vörös inges" hívei azért tüntettek a kormányfő, Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök ellen, mert 2007-ben elvesztette a választásokat, és csak a parlamentben alakult új pártszövetségeknek köszönheti hatalomra jutását. Abhiszit a negyedik miniszterelnök a Thakszin elleni államcsíny óta, amelyet királypárti tábornokok hajtottak végre, és értelmi szerzője az ellenzék szerint a király főtanácsadója volt. Thakszint tavaly két év börtönre ítélték hatalommal való visszaélés miatt, de a volt kormányfő még az ítélet kihirdetése előtt külföldre menekült. Támogatói 2007 decemberében visszatértek a hatalomba, de választási csalásra hivatkozva pártjukat tavaly decemberben feloszlatta az alkotmánybíróság.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!