Külföld

2011.09.14. 05:19

Szükségállapotot hirdettek Peruban

Szükségállapotot hirdettek két hónapra Peru középső részén több körzetben, miután kokatermelők a hét vége óta lezárva tartanak egy főutat a fővárostól, Limától 400 kilométerre északra.

MTI

A termelők a kokacserje-ültetvények felszámolása ellen tiltakoznak. A szükségállapotot Cholón, Monzón, Leoncido Prado és Ucayali körzetekben vezették be, és 60 napig lesz érvényben. Ez idő alatt a kormány a rendőrség mellett a hadsereget is bevetheti a rend fenntartása érdekében, és korlátozhat olyan alkotmányos jogokat, mint a gyülekezési és mozgásszabadság vagy a magánlakás sérthetetlensége.

A kokatermesztés megengedett Peruban azzal a kikötéssel, hogy legfeljebb évi 9 ezer tonna állítható elő, és csak hagyományos célra, vagyis gyógyításra, rágcsálásra, vagy arra, hogy főzetet készítsenek belőle.

A kokalevél ugyanakkor a kokain alapanyaga is. Becslések szerint évi 119 ezer tonnányit állítanak elő ebből a kábítószerből, és ezzel Peru utolérte a világelső Kolumbiát e téren.

A nyáron megválasztott új elnök, Ollanta Humala kormánya kedden mutatta be a parlamentben az új kábítószer-ellenes stratégiát. Ebben a csempészet elleni harchoz nyújtott külföldi segély jelentős emelését kérték, és három fő irányt jelöltek ki: a kábítószer-eladásokból befolyó pénz - becslések szerint évi 4,2 milliárd dollár - tisztára mosása elleni fellépést, a kokain előállításához szükséges vegyi anyagok ellenőrzését és a rendőrség felderítő tevékenységének fokozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!