Külföld

2010.05.21. 09:13

Szöul megfontolt választ ígér az elsüllyesztett hadihajó miatt

FMH - A dél-koreai Cshonan nevű hadihajó márciusi elsüllyesztését provokációnak nevezte az államfő, és "megfontolt választ" ígért Észak-Koreának.

MTI

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök az ország nemzetbiztonsági tanácsának rendkívüli ülése után "katonai provokációnak" nevezte az esetet, amely szerinte sérti az ENSZ alapokmányát és a két ország közötti tűzszüneti megállapodást is. "Mivel ez nagyon komoly és nagy horderejű eset, nem engedhetjük meg magunknak a legkisebb hibát sem, és nagyon megfontoltak leszünk minden válaszlépésben" - mondta az államfő.
Kim Te Jung nemzetvédelmi miniszter ennél keményebben fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a két ország korlátot szabott az ellenségeskedésnek, de Észak-Korea túllépte ezeket a határokat, ezért "fizetni fog" a cselekedeteiért. A tárcavezető hozzátette: Szöul együtt fog működni a nemzetközi közösséggel, hogy nem katonai szankciókat foganatosítsanak Észak-Korea ellen.
A dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsot csak nagyritkán szokták összehívni: a testület utoljára egy évvel ezelőtt, a második észak-koreai atomrobbantás után ülésezett. A testület az államfő mellett működő legmagasabb szintű konzultatív szerv, amelynek a miniszterelnökön kívül tagja a külügyi, a nemzetvédelmi és az országegyesítési tárca vezetője, valamint a hírszerzés főnöke.
Az 1200 tonnás Cshonan korvett március 26-án felrobbant és elsüllyedt a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól. A legénység 58 tagját, köztük a hajó kapitányát sikerült élve kimenteni, 46 matróz azonban odaveszett. Szöul csütörtökön hozta nyilvánosságra annak a nemzetközi vizsgálatnak az eredményét, amely az incidens körülményeit vizsgálta. Eszerint bizonyítottnak látják, hogy a hajót észak-koreai torpedótámadás érte.
A dél-koreai államfő nyilatkozatára Phenjan szokása szerint dacosan reagált. A két Korea békés újraegyesítésének bizottsága közleményében tudatta, hogy Phenjan "mostantól úgy tekint a helyzetre mint háborús időszakra, s határozott választ ad az észak-déli kapcsolatban felmerülő minden problémára". 
Ri Mjong Bak várhatóan a jövő héten jelenti be, hogy Szöul milyen intézkedéseket foganatosít a történtek miatt. Jól értesült források szerint Szöul nem fog katonai válaszlépéshez folyamodni, s korlátozottak a lehetőségei gazdasági téren is, mivel a két Korea közötti gazdasági kapcsolatok jelentős részét már így is befagyasztották. Dél-Korea komoly döntéseket csak a határ mentén, észak-koreai oldalon lévő közös keszongi ipari övezetről hozhat, ahol több mint száz dél-koreai vállalat működik. Szöul az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viheti az ügyet, de bármilyen BT-határozat elfogadásához Kína beleegyezése is kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!