Külföld

2009.07.24. 13:29

Szörnyű baleset: kisiklott a Zágráb-Split között közlekedő vonat

FMH - Kisiklott a Zágráb és Split között közlekedő személyszállító vonat pénteken, a horvát média úgy értesült, hogy vannak halottak is, és több tucatnyian megsérültek.

feol.hu

Egyes híradások szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a hármat, más jelentések hat halottról tesznek említést. A sérültek számát 20 és 40 közé teszik.
A szerencsétlenség a célállomástól, Splittől mintegy 30 kilométerre fekvő Rudin település mellett történt.
Oka egyelőre ismeretlen. A horvát lapok internetes oldalain az olvasható, hogy a teljes szerelvény kisiklott. Egyes információk szerint a vonaton közel kilencvenen utaztak, közöttük külföldi turisták is. A HTV televízió úgy tudja, 110-en váltottak rá jegyet.
Mentők és tűzoltók érkeztek a szerencsétlenség helyszínére. Helyszíni híradások szerint a spliti kórházban ostromállapotok uralkodnak. Az egyik orvos közölte, hogy önkéntes véradásra szólították fel a környékbeli lakosokat, és Zágrábból is vért küldtek a spliti kórházba.

Szlanyinka Anna, Magyarország spliti konzulja az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, egyelőre nincsenek információk arról, hogy vannak-e magyar állampolgárok az áldozatok között, legalábbis a horvát hatóságok egyelőre nem adtak róla tájékoztatást. A konzul folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. Úgy tudja, hogy hat halottja van a szerencsétlenségnek, de a horvát hatóságok egyelőre nem erősítették meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint külföldiek is utaztak a vonaton.
A szerencsétlenség miatt ezen a vonalon leállították a vasúti forgalmat, buszokkal szállítják az utasokat.
Jisop Berket, Kastela város polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanezen a helyen 1966-ban is történt egy vasúti szerencsétlenség, akkor 33-an haltak meg. Véleménye szerint meg kell tiltani a forgalmat ezen a vasútvonalon, mivel az nem felel meg a közlekedésbiztonsági követelményeknek.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!