Külföld

2010.04.12. 11:55

Szombaton temetik Kaczynski államfőt

Szombaton lesz az oroszországi repülőszerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök temetése - közölte weboldalán a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap. Varsóban bejelentették, hogy azonosították a néhai elnök feleségének holttestét.

MTI

A lap által idézett Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint "Dmitrij Medvegyev orosz elnök részt kíván venni lengyel kollégájának temetésén".
Elzbieta Jakubiak, a Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, az elhunyt államfő hivatalának volt vezetője nem zárta ki, hogy a temetési szertartás kétnapos lesz, azaz szombaton és vasárnap tartják meg. Végleges döntés azonban még nem született - mondta, mivel azzal meg akarják várni, hogy a Szmolenszk következtében bekövetkezett szerencsétlenség minden halálos áldozatát hazaszállítsák.
A lengyel elnöki hivatal hétfői közlése szerint azonosították a néhai elnök felesége, Maria Kaczynska holttestét is, valószínűleg kedden szállítják vissza Lengyelországba.
A Lech Kaczynski államfőt és számos más lengyel vezető személyiséget szállító Tu-154-es kormányrepülőgép szombat reggel zuhant le, alig 300 méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. Kaczynski és kísérete az 1940-ben Szmolenszk környékén lemészárolt több mint 20 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyn), magánlátogatás keretében.
Az elnöki hivatal és a miniszterelnöki iroda képviselői hétfőn tanácskoznak az áldozatok temetésének megszervezéséről - mondta el Jacek Sasin, az elnöki hivatal helyettes vezetője.
Egy korábbi közlés szerint Lech Kaczynski elnök koporsóját már kedden nyilvánosan felravatalozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!