Külföld

2010.11.15. 05:50

Szomália a terrorizmus által leginkább fenyegetett ország

Már nem Irak, hanem Szomália, az európai országok közül pedig Görögország vezeti azt a listát, amelyen a terrorcselekmények kockázata alapján rangsorolta a világ országait a Maplecroft brit kockázatelméző tanácsadócég.

MTI

A hétfőn közzétett, 196 ország bevonásával készült felmérést a terrorcselekmények száma, gyakorisága, intenzitása alapján állították össze.
A legkockázatosabb országok listájának élén Szomália, majd Pakisztán, Irak és Afganisztán áll.
Szomáliában a vizsgált időszakban - 2009 júniusától 2010 júniusáig - 556 terrortámadást követtek el, kioltva 1437 ember életét. A sebesültek száma elérte a 3408-at. Ezzel az északkelet-afrikai ország az egy főre jutó, halált okozó terrorcselekmények számában megelőzte Irakot és Afganisztánt is, és a világ legkockázatosabb országává vált.
A tavalyi listavezetőt, Irakot Pakisztán is megelőzte.
A terrorizmus veszélye növekvőben van Oroszországban, Görögországban és Jemenben is, csökken viszont Indiában és Algériában.
A listán Görögország lépett a legnagyobbat: az 57-ik helyről került fel a 24-re, s ezzel az európai országok közül a terrorizmustól leginkább fenyegetett országgá avanzsált a baloldali csoportok erőszakcselekményei miatt.
A legfejlettebb nyugati országok közül egyik sincs a nagy, vagy rendkívül nagy kockázatú országok csoportjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!