Külföld

2010.02.12. 15:11

Szívműtéten esett át Bill Clinton

Bill Clinton volt amerikai elnököt csütörtökön mellkasi fájdalommal kórházba szállították New Yorkban, szívműtéten esett át. Az egyórás operáció sikeres volt, az exelnök másnap már haza is térhetett New Yorkhoz közeli otthonába.

MTI

A New York-i Presbiteriánus Kórházba került, ahol egyik szívkoszorúerében két értágító sztentet helyeztek el - közölte Douglas Band az exelnök tanácsadója.
Clinton jó hangulatban van, és folytatja munkáját alapítványánál, valamint a haiti segélyezésben - olvasható a tanácsadó közleményében.
A CNN hírtelevízió tudósítása szerint a manhattani kórházban mellette volt lánya, Chelsea. Felesége, Hillary Clinton külügyminiszter pedig Washingtonból utazott New Yorkba, ahová este érkezett meg. Az amerikai diplomácia vezetője egy nappal elhalasztotta ázsiai útját, így nem pénteken, hanem szombaton indul Katarba és Szaúd-Arábiába. A tervbe vett tárgyalások nem módosulnak.
A CNN megjegyezte, hogy a 63 éves exelnök a haiti segélyezési munkálatok nemzetközi koordinátoraként a napokban járt a karibi országban, ahol a katasztrofális földrengés óta "súlyos körülmények" uralkodnak. A hírtévé hozzátette, "Clinton éjjeli bagoly, keveset alszik".
Bill Clintonon 2004-ben - miután mellkasi fájdalmakat érzett és légzési nehézségekkel küzdött - sikeres szívkoszorúér-áthidaló műtétet hajtottak végre; akkor négyszeres bypass operáción esett át, négy elzáródott artériát szabadítottak fel. Komplikációk miatt néhány hónappal később újra megműtötték.
Clinton 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok elnöke.
A The Washington Post azt írta, hogy Clinton családjában már többen szenvedtek szívbetegségben. A genetikai hajlam mellett az exelnöknek magas a koleszterinszintje és vérnyomása, mindezek a kockázati tényezők növelik egy szívroham kockázatát. Korábban szeretett szivarozni, elnöksége idején pedig közismert volt róla, hogy kedveli a hamburgert és a gyorséttermi ételeket.
Bill Clinton péntek reggel hagyhatta el a kórházat, ahonnan hazautazott a New Yorktól mintegy 60 kilométerre északra fekvő Chappaqua kisvárosbeli otthonába. Az exelnök "kitűnő egészségben" távozott a kórházból, és hamarosan folytatja munkáját a haiti segélyezésben - közölte hivatala.
Kardiológusa, Alan Schwartz elmondta, hogy a műtét gond nélkül zajlott le, és a volt elnök teljesen felépül, visszatér "nagyon aktív életmódjához". Az egykori elnök az operáció után két órával már sétált kórházi szobájában. Hétfőn ismét bekapcsolódhat a haiti humanitárius akció szervezésébe.
Barack Obama elnök már csütörtök este telefonált Clintonnak, és gyors felépülést kívánt neki. Clinton utóda, George Bush elnök elődje lányával, Chelseavel beszélt telefonon, és kifejezte reményét, hogy folytathatja a közös munkát barátjával Haiti újjáépítése ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!