Külföld

2011.02.16. 06:39

Szerényebben ünnepli a születésnapját Kim Dzsong Il 2011-ben

Szöul - Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőnek bevett szokása, hogy ajándékokkal teszi emlékezetessé születésnapját, s vásárol magának további lojalitást, ám az idei, szerdán esedékes ünnepen a jelek szerint mérsékelnie kell bőkezűségét, s a kiszemelteknek be kell érniük a szokásosnál könnyebb ajándékkosárral, így például valódi Gucci-öltöny helyett annak jó minőségű utánzatával.

MTI/AP

Észak-Korea élelmiszersegélyt kér más országoktól, s a Phenjan elleni, megszigorított nemzetközi szankciók megnehezítik Kimnek a külföldi termékek beszerzését. Bármilyen nadrágszíjmeghúzás veszélyes lehet azonban számára, mert a 69 éves politikusnak szüksége van az észak-koreaiak lojalitására ahhoz, hogy hatalmát átörökíthesse tapasztalatlan legkisebb fiára, Kim Dzsong Unra. Az évente szétosztott ajándékok, s különösen azok, amelyek az elitnek jutottak, éppen ezt a célt szolgálták.
   
Ma sok észak-koreai éhezik, és a kemény tél veszélybe sodorta a korai tavaszi betakarítást. Az ország természeti gondokkal küszködik: a száj- és körömfájás súlyos kárt tett állatállományában, a tavalyi erős áradások pedig sok termőföldet elmostak. Ilyen körülmények között nem jönne rosszul egy kis hagyományos születésnapi vidámság.
   
Mindennek ellenére Észak-Korea megfogadta, hogy a jövő évre, Kim apjának, Kim Ir Szennek a századik születésnapjára erős országgá válik. Lehetséges tehát, hogy az idei ajándékokból még jobban le kell faragni, hadd maradjon elég 2012-re, mert akkor a mostaninál is fontosabb lesz a kellő mennyiségű ajándék és élelmiszer.
   
Korábban Phenjan mindig büszkén jelentette, hogy az országban élő valamennyi gyermek ajándékot kapott Kim születésnapján, Észak-Korea legfontosabb ünnepén. 1998-ban például a hadsereg tagjai Seiko órákat kaptak, mesélte az AP-nek egy elit alakulat egykori katonája, aki 2003-ban átszökött Dél-Koreába. Azt is elmondta, hogy házak, Mercedesek, Audik, Toyoták, Rolex órák és egyéb luxuscikkek voltak a fontos személyeknek jutó ajándékok között.
   
Kedden az észak-koreai állami média azt jelentette, hogy gyerekeknek szánt ajándékokkal megpakolt repülőgépek indultak nyolc, a Sárga-tengerben lévő távoli szigetre.
   
Az ajándékok között, amelyeket az idén szétosztanak, luxustermékek utánzatai is lehetnek. Az utóbbi három hónapban észak-koreai megbízottak ruhát és szövetet - egyebek mellett hamis Gucci- és Armani-öltönyöket - vásároltak nagy mennyiségben a pekingi Selyem utcai piacon - mondta valaki, akinek közvetlen tudomása van az ügyről. A kínaiak és külföldiek körében egyaránt népszerű piacon sok száz ruhaüzlet található, és sokban lehet hamis Ralph Lauren, Gucci és Armani ruhát kapni. Vannak köztük olyan jó minőségűek, hogy csak egy szakértő tudja megállapítani, hogy hamisak.
   
A Bizottság Észak-Korea Demokratizálásáért nevű dél-koreai civil szervezet egyik északról menekült munkatársa szerint Phenjan rendszeresen vásárol nagy mennyiségben textilárut a kínai piacokon azoknak, akik részt vesznek a Kim születésnapjához kapcsolódó eseményeken.
   
Mindenesetre úgy tűnik, Észak-Korea nagyon készül a kormány által diadalmasnak remélt jövő évre.
   
Az észak-koreai diplomaták külföldi partnerekkel találkozva élelmiszersegélyt kértek, mondta egy dél-koreai hírszerző tiszt. Észak-Korea súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, s Phenjan nyilván élelmiszert akar felhalmozni, hogy jövőre szétossza az ország lakosainak.
   
Észak-Korea felkért egy segélyezéssel foglalkozó dél-koreai szervezetet, hogy küldje el megbízottait Phenjanba élelmiszerszállításról tárgyalni - közölte a Tanács az Észak-Koreával Folytatott Együttműködésért nevű nem kormányzati szervezet  képviselője. Szöulban még jóvá kell hagyni a látogatást.
   
Phenjan az ENSZ világélelmezési programját is megkereste, s közölte, hogy segítségre van szüksége a kemény tél és a rossz zöldségtermés miatt. Hétfőn a világszervezet bejelentette, hogy elkezdte Észak-Korea élelmiszerszükségletének felmérését, és több mint 300 ezer tonna humanitárius segély elküldését tervezi.
   
A születésnap előtt gyakorivá váltak Kim egészségi állapotával kapcsolatos találgatások. Amerikai és dél-koreai hivatalos személyek úgy hiszik, hogy 2008 augusztusában szélütés érte, s amiatt nem jelent meg hónapokig a nyilvánosság előtt.
   
Az elmúlt évben azonban Kim elképesztően aktív volt. Az elmúlt hetekben például - néha Kim Dzsong Un társaságában - felkeresett egy katonai egészségügyi intézményt, egy művészeti stúdiót, és egy gépeket és műtrágyát gyártó üzemet, hogy a helyszínen tartson eligazítást a dolgozóknak - derült ki az állami média jelentéseiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!