Külföld

2009.09.11. 06:13

Szeptember 11. a hazafiság és a szolgálat napja lesz Amerikában

FMH - Barack Obama amerikai elnök a hazafiság, egyben a szolgálat és emlékezés országos napjává nyilvánította szeptember 11-ét, az Amerika elleni 2001. évi terrormerényletek nyolcadik évfordulóján.

feol.hu

Obama felszólította a szövetségi intézményeket, hogy eresszék félárbocra az amerikai zászlókat azoknak a tiszteletére, akik életüket vesztették a 2001. szeptember 11-i támadásokban.
Egyúttal felhívta az amerikaiakat, hogy a hazafiság szellemében, az ártatlan áldozatok emlékére vegyenek részt valamilyen közösségi munkában, tartsanak megemlékezéseket, és péntek reggel 8.46-kor egy perc néma csönddel emlékezzenek a halottakra. (Nyolc éve ebben a percben csapódott a terroristák által eltérített négy repülőgép egyike a Világkereskedelmi Központ északi tornyába New Yorkban.)

A kongresszus 2001 decemberében a hazafiság napjává nyilvánította szeptember 11-ét, amely egy 2009 áprilisában elfogadott törvény értelmében egyúttal a szolgálat és emlékezés országos napja lett.
"Tisztelettel adózunk (...) mindazoknak, akik meghaltak, és megerősítjük azon elvek és célok iránti elkötelezettségünket, amelyek egyesítették az amerikaiakat a támadások nyomán" - fogalmazott Obama.
Leszögezte: el kell fogni mindazokat, akik elkövették a szörnyűséges bűncselekményeket, igazságot kell szolgáltatni azoknak, akik meghaltak, és meg kell védeni az országot minden fenyegetéssel szemben.
Az amerikai elnök egy másik rendeletében meghosszabbította egy évvel azt a rendkívüli állapotot, amelyet a csaknem 3 ezer áldozatot követelő 2001-es merényletek után néhány nappal George Bush akkori elnök vezetett. Bush azzal indokolta döntését, hogy fennáll az újabb támadások közvetlen veszélye.
 A rendkívüli állapotot Bush minden évben meghosszabbította, és Obama idén folytatta elődje gyakorlatát. A kongresszusnak küldött üzenetében úgy foglalt állást: továbbra is fennáll az a terrorfenyegetettség, amely miatt 2001-ben bevezették a rendkívüli állapotot, ezért tartotta szükségesnek a hosszabbítást. Az elnök rendkívüli állapot esetén a szokásosnál kiterjedtebb jogkörrel rendelkezik.

Az Egyesült Államokban nem mindenki fogadta örömmel, hogy Obama a nemzeti szolgálat napjává nyilvánította a korábbi hazafiság napját. Egyesek attól tartanak, hogy a szolgálat beárnyékolja az emlékezés komor napját. "Egyszer csak már a Föld napját fogjuk ünnepelni, fákat ültetünk, és az emlékezés egyre elhalványul" - mondta Debra Burlingame, akinek a bátyja volt az American Airlines Pentagonba csapódott repülőgépének pilótája.
Joe Biden alelnök a tervek szerint pénteken részt vesz a New York-i megemlékezésen, Obama elnök az áldozatok családtagjaival találkozik a Pentagon előtt tartandó emlékünnepségen.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!