Külföld

2009.04.08. 15:47

Százezres tüntetés Bangkokban a kormány ellen

Thaiföld - A puccsal eltávolított <i>Thakszin Sinavatra</i> volt thaiföldi miniszterelnök több mint százezer, vörös inget viselő híve tüntetett szerdán Bangkokban a kormányfő hivatala előtt, ahol tüntetők egy csoportja már több mint két hete ülősztrájkot tart.

nincs nev

A demonstrálók a decemberben hivatalba lépett Veddzsadzsiva Abhiszit távozását követelik a kormány éléről. A "vörös inges" Sinavatra-hívek azt állítják, hogy Abhiszit nem demokratikus úton került hatalomra és valójában a hadsereg bábja. 

A tömeg átvonult Prem Tinszulanonda, a thaiföldi király főtanácsadójának a háza elé, akit Thakszin azzal vádol, hogy aktív szerepet játszott az ellene 2006-ban végrehajtott katonai hatalomátvételben. 

A megmozdulás miatt 10 ezer rendőrt és katonát vezényeltek az utcákra. Abhiszit egy tévéinterjúban azt bizonygatta, hogy a tiltakozó akció nem fogja megzavarni a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) péntektől Pattajában megrendezendő csúcstalálkozóját. "Csak egy olyan csoportról van szó, amely káoszt akar teremteni az országban, de a kormány mindent megtesz, hogy megfékezze őket" - mondta. 

Abhiszit eddig minden alkalommal elutasította a tüntetők követeléseit a parlament feloszlatására és az előre hozott választások kiírására vonatkozóan. Az elmúlt két hetet a kormányhivataltól távol, részben külföldön töltötte. 

A puccsal eltávolított Thakszin Sinavatrát korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolták, tavaly októberben távollétében kétévi börtönre ítélték az ország összeférhetetlenségi törvényének megsértése miatt. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!