Külföld

2011.09.19. 12:05

Szajonara atomenergia: tízezrek tiltakoztak Tokióban

Több tízezer ember vonult Tokió utcáira hétfőn, hogy az atomenergia betiltását követelje a kormánytól.

MTI

"Szajonara atomenergia", azaz "Viszlát atomenergia!" - kántálták a demonstrálók, akik a rendőrség első adatai szerint 20 ezren voltak, de a szervezők háromszor ennyire becsülték a résztvevők számát. Ez volt az egyik legnagyobb tüntetés a fukusimai atomreaktornak a csernobili katasztrófánál is súlyosabbnak tartott márciusi balesete óta, amelynek hatására jelentősen megnövekedett az atomellenesség a távol-keleti szigetországban. A fukusimai szerencsétlenség miatt 100 ezer embert kellett kitelepíteni az erőmű környékéről.
   
A radioaktív sugárzástól való félelem mellett a japánoknak az áramellátás akadozásával is meg kellett küzdeniük a forró nyár során, mivel az 54 japán nukleáris reaktorból 30-at biztonsági ellenőrzések miatt leállítottak. A közelmúltban beiktatott japán kormányfő, Noda Josihiko ígéretet tett arra, hogy hamarosan újraindítják a biztonsági teszteken megfelelt reaktorokat, hosszú távon viszont az országnak alternatív energiaforrások után kell néznie. Josihiko eddig nem fogalmazott meg pontosabb célkitűzéseket az atomenergia elhagyásával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!