Külföld

2011.05.08. 07:31

Súlyos harcok Líbiában - Fegyverszállítmány Rómából?

Legalább tíz lázadó esett el, és mintegy ötven megsebesült szombaton a Tripolitól délnyugatra fekvő Zenten város közelében, ahol önkéntes ellenzékiek százai próbálták meg feltartóztatni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőket.

MTI

A kormányerők napközben 15 kilométerre közelítették meg a Nyugati-hegységben fekvő Zentent, de a mindössze néhány harckocsi által támogatott felkelőknek sikerült visszaszorítani őket.

Kadhafi erői támadás intéztek a kelet-líbiai Dzsalu város ellen, de itt is sikertelennek bizonyult akciójuk. Ismét összecsapások voltak a líbiai-tunéziai határtól fél kilométerre, al-Vazzen városnál is. Több mint nyolcvan tüzérségi lövedék Tunézia területén, közvetlenül a határátkelő mellett csapódott be. Emiatt komoly pánik tört ki a határon fekvő tunéziai Diba település lakosai és a számos líbiai menekült körében.
   
Ebben a térségben április 21. óta dúlnak harcot, s a térség feletti ellenőrzés hol Kadhafi erőinek kezén van, hol a lázadókén. Egyre több líbiai menekül át Tunéziába itt is, olykor illegálisan, hogy orvosi segítséget és menedéket kapjon. Becslések szerint a nyugati határon már 30 ezer líbiai menekült át a szomszédos Tunéziába.
   
A dél-líbiai Dehiba határátkelőnél ugyancsak aknagránátok hullottak Tunézia földjére. A határtól mintegy 15 kilométerre folytak harcok, s hallani lehetett Tunéziában is a nehéztüzérségi fegyverek dörgését. 
   
A tunéziai külügyminisztérium figyelmeztette a líbiai kormányt, hogy megteszi a szükséges intézkedéseket területe integritásának, valamint a lakosság és a menekültek biztonságának megóvása érdekében. A tunéziai kormány szombaton ismét elítélte a "líbiai erők veszélyes határsértéseinek folytatását".

 

 

Róma cáfolja, hogy fegyvereket szállít a felkelőknek

Cáfolta az olasz külügyminisztérium a líbiai felkelők azon kijelentését, miszerint "hamarosan" fegyvereket szállít a lázadóknak, hogy segítsen védekezni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők ellen.

Abdel-Háfiz Goga, a líbiai nemzeti átmeneti tanács elnökhelyettese és szóvivője szombaton Begáziban egy sajtóértekezleten kijelentette, hogy az olaszok hamarosan megkezdik a fegyverszállításokat. Elmondása szerint katonai szakértőik már kétszer is jártak Rómában, és megállapodást kötöttek az olasz féllel a fegyverek ügyében. Azt nem részletezte, hogy milyen fegyverekről van szó, csupán megismételte azt a sokszor elhangzott mondatot, miszerint "fegyverekre van szükség a felszabadításhoz".
   
A líbiai lázadók rendszeresen kérnek fegyvereket a Kadhafi-ellenes nemzetközi katonai koalíciótól, hogy szembe tudjanak szállni a jóval kiképzettebb és felszereltebb kormányerőkkel.
   
Csakúgy mint Franciaország és Nagy-Britannia, Olaszország is küldött néhány katonai tanácsadót Bengáziba, hogy segítsen a lázadóknak fegyveres erejük felállításában és tevékenységének szervezésében.
   
Az olasz külügyminisztérium szóvivője azonban határozottan cáfolta, hogy bármiféle megállapodás létezne fegyverszállításokról. Hozzátette, hogy Róma csak "önvédelmi felszereléseket" ajánl fel a lázadóknak a nemzetközi összekötő csoport áprilisi dohai értekezletén elfogadott állásponttal összhangban.
   
A lázadók katonai vezetője ugyancsak visszakozott. "Nem kaptunk fegyvereket sem Olaszországtól, sem más országtól" - jelentette ki Abdel Fattah Junesz az al-Dzsazíra hírtelevíziónak. Hozzátette, hogy "talán" a tanács szóvivője nem megfelelően fejezte ki magát, s ezért elnézést kér Olaszországtól.
   
Az egykori gyarmattartó Olaszország felsorakozott a líbiai lázadók mögött, és hivatalosan is elismerte a nemzeti átmeneti tanácsot, mint az ország egyetlen legitim képviselőjét, de nem valószínű, hogy a Kadhafi-ellenes koalíció tagjainál messzebb menne. A NATO több tagállama elutasította a líbiai felkelők felfegyverzésének javaslatát, hangsúlyozva, hogy a válságot nem lehet katonai eszközökkel megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!