Külföld

2009.05.21. 13:45

Spanyolországban eljárás indult három amerikai katona ellen

Büntetőeljárás indult csütörtökön Spanyolországban három amerikai katona ellen, akik a vád szerint évekkel ezelőtt Irakban lelőttek egy spanyol operatőrt.

feol.hu

Egy amerikai harckocsi személyzetét vonta eljárás alá a spanyol igazságszolgáltatás.
Thomas Gibson őrmester, Philip Wolford százados és Phil de Camp ezredes a tényállás szerint harckocsilövedéket lőttek ki 2003 áprilisában a bagdadi Palestine szállóra, amely - a közelében lévő Sheraton hotellal együtt - népszerű az iraki fővárosban tartózkodó külföldiek, köztük az újságírók körében. A lövedék becsapódása következtében életét vesztette José Couso, a Telecinco (Tele 5) spanyol tévéállomás operatőre és egy ukrán kollégája, aki a Reuters hírügynökségnek dolgozott.
Korábban már indult egy eljárás Spanyolországban a három amerikai katona ellen, de az tavaly vádemelés nélkül lezárult. A katonák azzal védekeztek, hogy ellenséges tűz alatt voltak - tűzharcot vívtak, hogy biztosítsák a hotel környékét -, s azért lőtték a szállodát, mert úgy ítélték meg, hogy ott rejtőzött egy megfigyelő, aki az épületből irányította az iraki védőket, hova lőjenek. Ezt az érvelést elutasította most az ügyben eljáró Santiago Pedraz bíró.
Korábban az amerikai hadsereg is lefolytatott egy vizsgálatot, és megállapította, hogy a harckocsizók nem vétettek a sereg belső szabályzata ellen, ezért Washington nem hajlandó a három katona kiadatására.
A spanyol jog szerint tíztől 15 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik a három amerikait.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!