Külföld

2009.09.04. 11:39

Sorozatos medvetámadások Székelyföldön

Az utóbbi hetekben legalább tíz szarvasmarhát pusztítottak el medvék Székelyföldön a gyimesi települések környékén. Ezen a vidéken korábban még soha sem okoztak ekkora kárt a barna bundás vadállatok.

feol.hu

"Három nap alatt Ugra- és Sötétpatakán is garázdálkodtak medvék, több állatot elpusztítottak" – nyilatkozta az esetről beszámoló Csíki Hírlap című csíkszeredai napilapnak Karácsony Imre, a gyimesfelsőloki polgármesteri hivatal mezőgazdasági referense. Az egyik állattartó gazdának egyszerre három tehenét ölte meg egy medve, és volt olyan eset is, amikor már csak a megtámadott háziállat csontjaira találtak rá. Előfordult olyan, hogy a tetemet nem sikerült megtalálni, így a kártérítési iratcsomóhoz nem tudtak fényképes bizonyítékot csatolni.
A károsultak arra panaszkodtak a lapnak, hogy nem érdemes kártérítésért  folyamodni, mert aligha kapnak pénzt. Többen azt feltételezik, hogy a medvéket teherautókkal vagy vonaton szállítva telepítették be a Keleti-Kárpátok ezen szakaszára.   
Ezzel szemben Gábor Dezső, a középloki vadászegyesület korábbi vezetője úgy véli, hogy a medvék már megszokták a rendszeres fakitermelés zaját, nem félnek az emberektől, és ez az oka annak, hogy közelebb merészkednek a településekhez. Szerinte a az utóbbi öt évben a nagy szaporulat következtében megnégyszereződött a vadállomány, amely jelenleg huszonöt egyedet tesz ki az érintett 11 ezer hektáros körzetben.
Ebből az állományból mindössze három-négy egyed okozza a súlyos károkat. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a hatóságok nem fizetik ki a vadkárokat, előfordulhat, hogy a károsultak inkább megmérgezik a medvéket. Ez pedig jóval nagyobb kárt jelentene, mint a tehenek utáni összegek kifizetése.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!