Külföld

2012.02.11. 10:09

Síita tüntetőkre lőttek a rendőrök

Dubaj - Újabb összecsapások robbantak ki Szaúd-Arábia keleti, síiták lakta részében "álarcos férfiak" és a rendőrség között, s ezekben egy ember meghalt - közölte szombaton a hivatalos szaúdi hírügynökség.

MTI

Ez 24 órán belül már a második hasonló eset: pénteken szemtanúk és emberjogi aktivisták arról számoltak be, hogy előző nap egy ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek, miután a szaúdi biztonsági erők lőfegyverrel támadtak tüntetőkre egy síita településen az ország keleti részén.
   
A szombati szaúdi hírügynökségi közlés szerint a rendfenntartó erők a Katíf tartományban lévő Avamíja településen egy betiltott gyűlésen zajló eseményeket figyelték, amikor álarcos férfiak tüzet nyitottak rájuk. Ők viszonozták a lövéseket, s egy ember megsebesült, majd később meghalt. Egy szemtanú viszont arról számolt be az AFP francia hírügynökségnek, hogy a szaúdi rendfenntartók megpróbálták feloszlatni a csütörtökön megölt tüntető emlékére szervezett összejövetelt, s ekkor történt az újabb haláleset.
   
Az ország olajban gazdag keleti régiójából, ahol a kétmillió szaúdi síita nagy többsége él, csaknem egy éve szórványos zavargásokról hallani. A síiták hátrányos megkülönböztetésre panaszkodnak, s a munkalehetőségekben és a szociális ellátásban egyenlőséget követelnek a szunnita többséggel.
   
A zavargások, tiltakozások közvetlen kiváltó oka az volt tavaly márciusban, hogy Szaúd-Arábia katonai segítséget nyújtott a szomszédos Bahrein szunnita vezetőinek az ottani síiták tiltakozó akcióinak letöréséhez. A megmozdulások később súlyosbodtak, ősszel már halottaik és sebesültjeik is voltak.
   
Január elején Rijád közzétette 23 olyan szaúdi listáját, akiket e zavargásokban való részvétel és "idegen felek javára" folytatott tevékenység miatt köröztek - ez utóbbival Iránra utalva, mivel a szaúdi hatóságok a síita tüntetések titkos támogatójának tartják Teheránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!