Külföld

2009.03.19. 12:25

Robothalak rajai úsznának a Temzében (videóval)

London - Robothalak segítségével készítenék el a Temze szennyezettségének térképét Londonban.

nincs nev

Az 50 cm hosszú és 12 cm széles robothalak szennyezettség mérő érzékelőkkel lesznek felszerelve, így elektronikusan tudják majd "kiszagolni" a káros vegyi anyagokat. 

A halak wi-fi, GPS rendszer, és mesterséges intelligencia szoftver segítségével tudnak majd egymással kommunikálni, így igazi rajként működnének, és emberi irányítás nélkül mozognának. A halak csak akkor jeleznek, ha szennyeződést találnak. Ilyenkor a többi halnak is elküldik a terület GPS koordinátáit, ahova az egész raj összegyűlik az adatgyűjtéshez. 

Az Essexi Egyetem fejlesztőinek reményei szerint a halak fél méter/másodperc sebességgel haladnának, és egy feltöltéssel 24 órán keresztül lennének képesek a vízben úszni. Az első működő prototípus 18 hónap múlva lenne kész. 

A robothalak által gyűjtött adatokból egy valós idejű 3D térképet készíthetnek a víz szennyezettségéről, megkönnyítve a tisztítást - közölte a Daily Mail.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!