Külföld

2012.01.05. 13:50

Robbantások sorozata Bagdadban, sok a halott

Négy robbanás történt Bagdadban, legalább 25 ember meghalt és hatvankilenc megsebesült az iraki főváros síiták lakta negyedeiben.

MTI

Először motorkerékpárra erősített pokolgép lépett működésbe egy buszmegállónál a Szadrváros nevet viselő, elszegényedett városrészben. Tíz ember meghalt és legkevesebb 17 megsebesült - közölték rendőrségi és kórházi források. Egy szemtanú elmondta, hogy a környéket  sűrű fekete füst lepte el. Egy újságíró  szerint mindenütt vérfoltot  látni, az utat kettészakította a robbanás ereje.
   
A másik robbanószerkezet fél órával később, egy út menti kis teázónál lépett működésbe. Itt egy ember halt meg. A rendőrségnek sikerült két további robbanószerkezetet hatástalanítani.
   
Két órával később két újabb robbanás történt, ezúttal a főváros északi, ugyancsak síiták lakta Kazimíja negyedében, ahol   legalább 15 ember vesztette életét. Az egyik robbanást autóba rejtett pokolgéppel követhették el. Kórházi források szerint több tucatnyi a sebesültek száma.
   
Iraki vezetők már hetek óta arra figyelmeztettek, hogy a megszálló amerikai haderő kivonása után  kiújulhat az országban a fegyveres erőszak, folytatódhatnak a szunnita és síita szélsőséges csoportok terrorcselekményei. 
   
Szadrváros az Amerika-ellenes Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok fellegvára, akinek Mahdi Hadserege egykoron az amerikai és az iraki csapatok ellen harcolt. A hitszónok most Núri al-Máliki iraki miniszterelnök egyik fő szövetségese. A kormányfő azzal haragította magára politikai riválisait, hogy kérte Szaleh Mutlak szunnita miniszterelnök-helyettes és Tárik al-Hasemi alelnök   menesztését és kezdeményezte az utóbbi  letartóztatását. Hasemi az északi  kurd autonóm területekre menekült. Mutlak bűne az volt, hogy a televízióban azt mondta, hogy Máliki rosszabb, mint Szaddám Huszein néhai diktátor, míg Hasemit terrorista csoportok szervezésével vádolta a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!