Külföld

2010.01.06. 06:23

Riadó a reptéren - robbanóanyagnak nézték a mézet

Több mint három órán át zárva tartottak kedden egy kaliforniai repülőteret, mert a biztonsági berendezések robbanóanyagot észleltek egy poggyászban, holott méz volt benne.

MTI

A bakersfieldi Meadows Field repülőtéren a biztonsági berendezések kétfajta robbanóanyagot észleltek a 31 éves férfi táskájában. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint az érzékelőt TNT (trinitrotoluol) és TATP (triaceton-peroxid) jelenlétét jelezték, ami nagy riadalmat keltett: a repülőteret bezárták, és mindenkit evakuáltak.
A csomagban öt műanyag tégelyben volt a gyanúsnak vélt anyag. A tégelyeket vizsgáló két repülőbiztonsági szakembert émelygés kerülgette, ezért kórházba szállították, majd elengedték őket.
A poggyász tulajdonosa, egy milwaukee-i kertész azt állította, hogy csak méz volt a tégelyekben, semmi más. A helyi rendőrség szóvivője is elismerte, hogy gyújtószerkezetet nem találtak a gyanús poggyászban, de a hatóságok mindenesetre folytatták a vizsgálatot, és a kertészt sem engedték el, míg ki nem derült, hogy igazat mond. Steve Dupre, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivője csak órákkal később jelentette be, hogy a tégelyekben valóban méz van, és az elvégzett vizsgálat negatív lett.
Hasonló incidens történt a minneapolisi St. Paul nemzetközi repülőtéren is, ahol mindenkit evakuáltak, és késleltették a repülőjáratokat is, mivel keresőkutyák tévesen robbanóanyagot szimatoltak egy csomagban.
Az amerikai Közlekedésbiztonsági Felügyelet (TSA) azután szigorította meg a beutazó légi utasok átvizsgálását, hogy karácsonykor egy nigériai terrorista az alsónadrágjába rejtett robbanószerrel megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó amerikai repülőgépet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!