Külföld

2011.10.12. 13:21

Rendőrörsöket támadnak Bagdadban

Legkevesebb 25 ember meghalt, több tucatnyian pedig megsebesültek a bagdadi rendőrség ellen szerdán elkövetett két öngyilkos és több más merényletben - közölték az illetékes iraki hatóságok.

MTI

Három bagdadi kerületben egyes források szerint összesen öt, mások szerint hat összehangolt merényletet követtek el a támadók. Az egyik öngyilkos merénylő egy robbanóanyaggal teli autóval egy rendőrőrs épületének hajtott, tizenhárom ember, köztük négy rendőr halálát okozva. Egy másik támadó, az első merénylettel szinte egy időben egy másik kerületben szintén a saját autóját robbantotta fel egy rendőrségi épület előtt. Ebben a merényletben legalább kilencen vesztették életüket.

Autóba rejtett pokolgép robbant egy harmadik helyszínen, a főváros déli részén is, ott legkevesebb ketten haltak meg. A támadás célpontja egy rendőrjárőr volt. A felkelők az iraki hadsereg egy konvoját is megtámadták. Az egy ezredest szállító konvoj útvonala mellett elhelyezett pokolgépnek egy halálos áldozata volt, tizenketten, főként katonák pedig megsebesültek a merényletben.

Szintén az út mellett elrejtett robbanószerkezet sebesített meg több rendőrt Bagdad főként síiták lakta al-Hurríja kerületében. Az AFP francia hírügynökség egy hatodik támadásról is tud, amelyet hangtompítós fegyverekkel követtek el egy rendőrségi ellenőrzőpont ellen, itt egy ember megsérült.

A merényletek közül hármat al-Hurríjában követtek el, ami azért különös, mert ebbe a fallal szinte teljesen körülvett kerületbe csak néhány, a hadsereg által szigorúan ellenőrzött kapun át lehet bejutni. A környék Muktada asz-Szadr radikális síita vallási méltóság követőinek az egyik központja.

A valószínűsíthetően összehangolt merényletsorozat azt bizonyítja, hogy felkelők a főváros biztonságának javulása ellenére is képesek egyszerre több célpont ellen támadást végrehajtani. Bár a pokolgépes merényletek száma a 2006-2007-es vallási zavargások óta jelentősen csökkent, mind az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető szunnita iszlamisták, mind a radikális síiták veszélyt jelentek az olajtermelő ország nyugalmára.

Ebben az évben a felkelők kiemelt célpontjai voltak a biztonsági erők, valamint az önkormányzatok, amivel a támadók az iraki hatóságok szerint azt szeretnék bizonyítani, hogy Núri al-Máliki kormánya képtelen fenntartani az ország biztonságát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!