Külföld

2009.06.08. 04:32

Rekord nagyságú távolmaradás az EP-választáson

FMH - Szlovákiában, Szlovéniában és Csehországban volt a legalacsonyabb a szavazási kedv az európai parlamenti (EP-) választásokon - derül ki az Európai Parlament által vasárnap éjjel közzétett adatokból.

feol.hu

A rendelkezésre álló adatok szerint a huszonhét tagállamból álló Európai Unióban (EU) a választási részvétel átlagosan 43,55 százalékos volt, így a távolmaradás rekord nagyságú, 56,45 százalékos. Öt évvel ezelőtt még 45,4 százalékos volt a választási részvétel. 
    
Hans-Gert Pöttering német kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament eddigi elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "nagyon gyenge volt a részvétel". Úgy véli, hogy a politikai pártoknak és a médiának meg kell találnia azokat az eszközöket, amelyek révén jobban eljuttathatják a választópolgárokhoz az Európai Parlament üzenetét.
Szlovákiában a szavazópolgárok 80,36 százaléka döntött úgy, hogy nem megy el szavazni. Mindazonáltal a választási részvétel a maga 19,64 százalékával, még így is magasabb volt, mint az öt évvel ezelőtti 16,97 százalék.
    
Ugyancsak erős érdektelenség jellemezte az EP-választást Litvániában (a szavazópolgárok 79,19 százaléka tüntetett távollétével), Szlovéniában (77,63 százalék), Csehországban (75 százalék), Romániában (72,79 százalék) és Lengyelországban (71,6 százalék).
Nem dicsekedhet a soros EU-elnökséget július 1-jén átvevő Svédország sem, a skandináv országban a szavazásra jogosultak 65 százaléka maradt otthon.
Az EU-átlagnál alacsonyabb volt a részvétel Magyarországon (nem szavazott 63,72 százalék), Portugáliában (63,52 százalék), Hollandiában (63,5 százalék), Bulgáriában (62,5 százalék), Franciaországban (59,95 százalék), Finnországban (59,7 százalék), Németországban (57,8 százalék), Ausztriában (57,6 százalék) és Észtországban (56,8 százalék).
    
Nagy-Britannia közép-európai idő szerint vasárnap éjfélig még sem az eredményt, sem a választási részvételi adatokat nem tette közzé.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!