Külföld

2011.06.10. 14:59

Rába-Duna-Vág európai területi társulás alakul

Rába-Duna-Vág néven európai területi társulás (EGTC) alapításáról írtak alá szándéknyilatkozatot Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron megye és szlovákiai Nagyszombat önkormányzati kerület vezetői pénteken Tatán.

MTI

"Meg nem gondolt, rossz szavak helyett meggondolt emberi munkára van szükség, hogy a magyar és a szlovák nép együttműködése eredményes legyen" - méltatta az eseményt köszöntőjében Tibor Mikus, a Nagyszombat önkormányzati kerület elnöke.
 "A megalapított EGTC majdnem lefedi a magyar-szlovák közös Duna-szakaszt, ezért működésének természetes kerete lesz a Duna-stratégia. Pályázatai felölelik majd az árvízvédelem, a vízi közlekedés és szállítás, a vízminőség-védelem, a turizmus, a gazdaságfejlesztés, a dunai identitás megőrzésének területeit" - mondta az aláírás előtt a társulás megalapítását kezdeményező Komárom-Esztergom megye közgyűlésének elnöke, Popovics György.
Az EGTC pályázatain közösen fellépve, "megfelelő súllyal képviselhetjük érdekeinket az egész Duna-medence fejlesztését érintő stratégiai döntések meghozatalakor, és hozzájárulhatunk a két ország között régóta problémát jelentő dunai kérdések megoldásához is" - tette hozzá az elnök.
 Várható, hogy a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Operatív Programban a 2014 és 2020 közötti időszakban is a jelenlegi 200 millió euróhoz hasonló nagyságú forrás áll majd rendelkezésre közös pályázatok megvalósítására. Az EGTC-nek nem kell határon túli partner a pályázat beadásához, hiszen önmaga határon átnyúló szervezet, és automatikusan teljesíti a közös pályázattal szembeni feltételeket.
Magyarország és Szlovákia az elsők között fogadta el saját EGTC-jogszabályát, ennek köszönhető, hogy 2008 óta a magyar-szlovák határon született az Európai Unión belül a legtöbb - négy - EGTC. Ezen a téren Magyarország és Szlovákia úttörő szerepet játszik a közösségi stratégiai célok megvalósításában - hangzott el az aláíráson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!