Külföld

2009.06.17. 16:17

Quantánamói foglyok: ma Spanyolország, holnap mi?

FMH - Az amerikai kormány arra kérte Spanyolországot, hogy fogadjon be négy foglyot a bezárásra váró guantánamói különleges börtönből - közölték szerdán Madridban.

feol.hu

Miguel Ángel Moratinos külügyminiszter kijelentette, hogy megvizsgálják a jogi lehetőségeket és mind a négy személy körülményeit, mielőtt döntenének arról, hogy miként segíthetnek Guantánamo bezárásában Washingtonnak. Válaszunk pozitív szellemű lesz - mondta a külügyminiszter, miután spanyol belügyi, igazságügyi és külügyminisztériumi illetékesek megbeszélést tartottak az ügyben illetékes Daniel Fried amerikai megbízottal, aki a hivatalos kérést átnyújtotta.
Nem hivatalos washingtoni közlés szerint Fried Portugáliába és (csütörtökön) Magyarországra is ellátogat, miután hétfőn megállapodás született az Egyesült Államok és az Európai Unió között a foglyok befogadásának elveiről. 
    
A Kuba szigetén felállított különleges börtönben mintegy 230 rabot őriznek. Olaszország háromnak a befogadását jelentette be, az amerikaiak négyet a Bermudákra küldtek, a csendes-óceáni Palaura pedig 13 kínai ujgur kerül, akit az amerikai felmentettek, de szülőföldjükre, Kínába nem ajánlatos visszatérniük. Az El País című spanyol napilap szerint Spanyolországba valószínűleg szíriai és tunéziai származású foglyok kerülnek, és valószínűleg szabadon mozoghatnak majd az országon belül.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!