Külföld

2012.08.22. 08:08

Pussy Riot - Ítélet van, könyörület nincs

Bejárta a világsajtót, hogy egy moszkvai bíróság két év elzárásra ítélte vallási gyűlöletből fakadó huliganizmus miatt a feminista-demokratikus orosz punk zenekar, a Pussy Riot három tagját februári Putyin-ellenes akciójáért.

Ölbei Lívia

Ha nem lenne olyan félelmetes, azt is mondhatnánk, hogy van abban valami groteszk és nevetséges, hogy ez a három fiatal nő és főleg a Putyin elűzéséért könyörgő 21. századi ima lám, ekkora veszélyt jelent az orosz államhatalomra. Persze Dosztojevszkij óta tudjuk, hogy a szépség és az ártatlanság nagy erő, bár kétséges, hogy akár egyik, akár másik képes-e a világot megváltani.

Hiába volt akkor Madonna és Paul McCartney vagy Ludmila Ulickaja tiltakozása. Ahogy még az ítélethirdetés előtt idéztük: Ulickaja olyan módszert választott, amely, úgy tűnik, a mai Oroszország hatalomgyakorló köreiben nem működik: az erő ellenében a rációra apelláló higgadt érvelést. (Az író a szintén politikai okokból börtönbe juttatott Hodorkovszkijjal levelezést folytatva is az etikára apellált, amikor az elítélt cselekedeteinek forrásvidékét kereste.) Ulickaja olyan szépen levezette (nem is kapott szót a Pussy Riot tárgyalásán): ha huliganizmus a vád, akkor kapjanak a lányok pénzbüntetést; különben nyilvánvalóvá válik az ügyben a politikai motiváció. Ez a motiváció pedig egy olyan hatalomtól ered, amely nem tűri a másféle véleményt. Mert bár a bírósági ítélet is a vélt vallásgyűlöletre koncentrál, nem erről, hanem politikai akcióról van szó. A Megváltó Krisztus-templom, ahol a punk ima (Szűzanya, kergesd el Putyint...) elhangzott, nemcsak azért jelképes helyszín, mert ez Moszkva legnagyobb temploma, hanem a sorsa miatt is. A 19. században a napóleoni háborúk emlékére emelték, 1931-ben uszoda épült a helyén. Az ezredfordulón aztán az orosz állam és az orosz egyház összefonódásának jelképeként épült újjá: minden ízében az eredeti minta szerint. Kirill pátriárka a legutóbbi elnökválasztási kampányban is nyíltan támogatta Putyint, akit (nemcsak) a Pussy Riot tart a macsó alapú, patriarchális társadalom jelképének Oroszországban.

Ulickaja nem könyörületet kért a bíróságtól, hanem józan belátást: Engedjék őket haza a gyerekeikhez. Amint írta, a könyörületet meghagyja az egyháznak, amely azonban körmönfont nyilatkozatot tett közzé, de nem kért kegyelmet a három elítéltnek. Úgy látszik, az is csak Dosztojevszkijnak egyértelmű, hogy az ember nem élhet irgalom nélkül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!