Külföld

2009.04.06. 12:54

Pokolgépes merényletsorozat Bagdadban: 30-nál is több halálos áldozat

Bagdad - Hat gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel hétfőn két órán belül Bagdadban, főleg piacokon, s a terrortámadásoknak összesen 34 halálos és több mint száz sebesült áldozata van - közölte a rendőrség.

nincs nev

A hat gépkocsiból négyet helyi idő szerint reggel 7 és 9 óra között robbantottak föl főleg síita muzulmánok lakta negyedekben. Az első merénylet a város egyik központi negyedében, Alláviban történt. A halálos áldozatok száma hat, a sebesülteké 16, és főleg munkafelvételre váró alkalmi munkások voltak. 

A második támadás egy belügyminisztériumi tisztviselő gépkocsioszlopát érte a főváros délkeleti részén, al-Dzsadída negyedben. Itt egy járókelő és egy rendőr halt meg, hat rendőr pedig megsebesült. 

A harmadik merénylet Bagdad északkeleti részén, a síiták egyik fellegvárában, Szadrvárosban történt, szintén egy piacon. Legkevesebb tíz ember halt meg, és további 65 megsebesült. 

A negyedik támadás helyszíne az északkelet-bagdadi Huszeiníja, ahol a gépkocsiba rejtett pokolgép megölt négy embert, és további húszat megsebesített. 

Kilenc óra után a főváros déli részén, szintén egy piacon, néhány perc különbséggel felrobbantottak két gépkocsit. Tizenkét ember halt meg a robbanásban, és 25 megsebesült. 

A merényletsorozatot néhány nappal azután követték el, hogy a síita vezetésű kormány parancsára a Szahva (Ébredés) gárdákhoz tartozó szunnita fegyvereseket tartóztattak le Bagdadban. A belügyminisztérium illetékese nem nyilatkozott arról, hogy csak összehangolt robbantásokról vagy a letartóztatások megtorlásáról van-e szó. A szunnita fegyveresek elfogása miatt szombaton már összecsaptak a biztonsági erőkkel az őrizetbe vett gárdavezér támogatói. 

A Szahva, más néven "Irak Fiai" milíciák 2006 szeptemberén alakultak meg el-Anbár tartományban az amerikai erőket támogató törzsi vezetők kezdeményezésére. Az egykori szunnita felkelők, akiket sikerült az amerikai erők és iraki kormánycsapatok oldalára állítani, az al-Kaidához tartozó lázadók elleni stratégia egyik legfontosabb és sikeres eszközei voltak. Az amerikai hadsereg múlt csütörtökön adta át a milíciák feletti teljes ellenőrzést az iraki hatóságoknak. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!