Külföld

2012.01.11. 08:35

Pokolgépes merénylet: megöltek egy iráni atomtudóst

Megölték szerdán Teheránban a natazni urándúsító létesítmény egyik részlegét felügyelő "atomtudóst", Musztafa Ahmadi Rosant – jelentették iráni hírügynökségek. Egy iráni tisztségviselő Izraelt vádolja a merénylet elkövetésével.

MTI

Iráni médiajelentések szerint Teherán keleti részében, az Allameh Tabatabai egyetem közelében egy motorkerékpáros mágneses pokolgépet helyezett a tudós gépkocsijának oldalára, és az felrobbant.
Teherán tartomány alkormányzójának, Szafar Ali Bratlunak a közlése szerint a szóban forgó gépkocsi egy Peugeot 405-ös volt. "Rosan életét vesztette, két utasa pedig megsebesült, őket kórházba szállították" – tette hozzá az alkormányzó az ILNA hírügynökség szerint. Az al-Alam arab nyelvű iráni televízió azt idézte a tisztségviselőtől, hogy szerinte Izrael áll a tett mögött. "Izrael a felelős ezért a merényletért, a módszer hasonlít az iráni tudósok ellen korábban elkövetett merényletekéhez" – jelentette ki Baratlu.
   
Mosztafa Ahmadi Rosan a natanzi nukleáris létesítmény kereskedelmi igazgatóhelyettese volt – írta a MEHR iráni hírügynökség. A FARS szerint pedig Rosan a gázszétválasztáshoz használt polimer membránok fejlesztésén dolgozott.
Több mint 8000 működő centrifugájával a natanzi a legnagyobb iráni urándúsító üzem.

2010 januárja óta immár négy iráni tudóst öltek meg, ketten közülük az ország atomprogramján dolgoztak. Mindegyikükkel pokolgép végzett. Először Maszúd Ali Mohammadi nemzetközi hírű atomfizikust ölte meg a háza előtt egy pokolgép, amely egy motorkerékpárra volt erősítve. Madzsid Sahriarit, a Sahid Behesti egyetem fizikaprofesszorát, egyúttal az Iráni Nukleáris Társaság tagját novemberben gyilkolták meg: egy motoros a gépkocsija szélvédőjére helyezte a pokolgépet.
   
Az iráni atomenergia-ügynökség jelenlegi vezetője, Fejerdun Abbászi szintén hasonló merénylet célpontja volt 2010-ben, de megmenekült. Éppen már kiszállt az autójából, amikor egy motorkerékpáros férfi pokolgépet ragasztott az autójára.

Az iráni vezetők szerint Izrael és az Egyesült Államok áll e merényletek mögött, akárcsak az iráni urándúsítók működését 2010 őszén megzavaró Stuxnet számítógépes vírus mögött.
Iránt az ENSZ Biztonsági Tanácsa hat alkalommal sújtotta szankciókkal atomprogramja miatt, amely a nagyhatalmak gyanúja szerint katonai célokat szolgál. E vádat Teherán kitartóan tagadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!