Külföld

2009.05.10. 04:51

Peru: rendkívüli állapotot rendeltek el

Rendkívüli állapotot hirdetett ki helyi idő szerint szombaton a perui kormány a latin-amerikai ország több északkeleti régiójában, miután az őslakosok hetek óta tüntetésekkel és blokádokkal veszélyeztetik a helyi gáz- és olajkitermelés zavartalanságát.

feol.hu

Az intézkedés értelmében 60 napra hatályon kívül helyeznek bizonyos alapjogokat, például a lakóhely sérthetetlenségét, illetve a mozgás- és gyülekezési szabadságot. A kormány azzal indokolta a rendkívüli állapot bevezetését, hogy az őslakosok akciói hátráltatják a kőolaj kitermelését és szállítását az andokbeli államban.
A perui őslakos közösség azzal vádolja a limai kormányt, hogy az őslakosok földjeinek kárára nyújt koncessziókat a külföldi bánya- és olajvállalatoknak.
Médiajelentések szerint a tiltakozók legutóbb az Amazonas folyó két mellékágán, a Curaray és a Napo folyón tartóztatták fel a forgalmat. Az elmúlt két hétben a perui hadiflottának két alkalommal is be kellett avatkoznia, hogy az őslakosok továbbengedjék a Perenco brit-francia olajvállalat hajóit.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!