Külföld

2009.07.16. 09:30

Párizs lehet a legmosolygósabb város

FMH - Szembesülve a gazdasági válság és a barátságtalanságáról terjedő hírek következtében folyamatosan csökkenő turistaszám problémájával, Párizs egy egyszerű gesztussal próbál javítani a helyzeten: mosolygással.

feol.hu

A francia főváros a világ leglátogatottabb városa, ám a hivatalos adatok szerint 17 százalékkal csökkent a turisták száma január óta a 2008-as év ugyanezen időszakához hasonlítva.
Annak érdekében, hogy ellen tudjanak állni a válságnak és növeljék az állami bevételeket, a turizmusért felelős hivatal "mosolynagykövetek" csoportjait vonultatta fel a város legnépszerűbb látványosságaihoz.  
"Egyszerű, de frappáns akciókat kell kitalálnunk, mert semmi sem mond többet egy mosolynál" - nyilatkozta Paul Roll, a turisztikai hivatal és a kezdeményezés vezetője. 
A TripAdvisor turisztikai honlap májusi felmérése szerint Párizs a leginkább túlértékelt város Európában, magas árai és barátságtalan lakói miatt.
    
Daniel Fasquelle, a turisztikai szövetség alapítója elmondta, hogy minden franciának részt kell vállalnia a mosolykampányból. "Ha turizmust akarunk, amely több mint 2 millió embernek ad munkát és a legnagyobb gazdasági ágazata Párizsnak, akkor mindannyiunknak dolgozni kell rajta - szakmabelieknek, a választott képviselőknek és persze minden franciának" - nyilatkozta.
A turisztikai szakma felhívására vasárnap már több száz görkorcsolyázó formázott meg egy óriás mosolyt a főváros központjában a Vendome téren.  
"Ha egy amerikai elvész Párizsban, udvariasan segítünk neki, vagy ha egy angol valahol Észak-Franciaországban keresi a megfelelő utat, nem dudálunk rá türelmetlenül" - adta meg a jó vendéglátás receptjét Fasquelle.
Persze Párizs nem csak a mosolyt akarja átragasztani az ott lakók arcáról a turistákéra, többet is tesz az ügy érdekében: már bárki virtuális sétát tehet a világ legszebb sugárútjának tartott Champs-Elysées-n, a http://www.champselysees.org/ honlapon. Új luxushotelek építését tervezik és Herve Novelli turizmusért felelős miniszter azzal számol, hogy a július 1-től érvényben lévő rendelet az ÁFA-csökkentéséről az éttermekben, fellendíti a turizmust.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!