Külföld

2010.11.26. 07:52

Öt hónap után visszatért a Földre a Szojuz TMA-19

FMH - Földet ért péntek reggel a kazahsztáni Arkalik város közelében a Szojuz TMA-19-es jelzésű orosz űrhajó leszállóegysége, kabinjában egy orosz és két amerikai űrhajóssal. A leszállás rendben lezajlott, az űrhajósok jól vannak - közölte a földi repülésirányítási központ.

MTI

Fjodor Jurcsihin, Shannon Walker és Douglas Wheelock több mint öt hónapot töltött a Föld körül, átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrbázison.
Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonurból indult június 16-án, és 18-án kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Visszatérését több nappal előre hozták, mivel a napokban Asztanában tartják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet csúcsértekezletét, és már az űrhajósok visszatérésének eredetileg tervezett időpontja előtt biztonsági okokból, az államfők érkezése miatt egyebek között űrhajók számára is lezárják a környék légterét. 
Fjodor Jurcsihin az állomáson töltött idő alatt részt vett egy Progressz M-06M teherűrhajó fogadásában, kétszer kilépett a nyílt világűrbe. 
A Szojuz TMA-19 közép-európai idő szerint 2:23-kor kapcsolódott le az ISS-ről, és 4:55-kor lépett be a Föld légkörébe. 
A leszállásra kijelölt területen négy An-12 és An-24 típusú repülőgép, 14 Mi-8-as helikopter és 7 gépjármű várta. A csapat azonnal megtalálta a leszállóegységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!