Külföld

2011.04.22. 07:32

Összecsapás Jemenben a hadsereg és egy törzs tagjai között

Nyolc ember - köztük hat katona - meghalt, öt pedig megsebesült péntekre virradóra Jemen déli részén: a köztársasági gárda és egy törzs tagjai kerültek fegyveres összetűzésbe Lahdzs tartományban - közölték biztonsági források.

MTI

Az összecsapás azért tört ki, mert a hadsereg elutasította az Ali Abdullah Száleh államfő fia által vezetett köztársasági gárda egyik bázisának áthelyezését. A hegyi katonai tábor évek óta szúrja a lakosság szemét.
A konfliktus a helyiek csütörtök reggeli támadásával kezdődött egy helyőrség ellen, ahol két katona meghalt. Erre válaszul a köztársasági gárda visszavágott, s az összecsapások kisebb-nagyobb szünetekkel késő estig folytatódtak. A helyzet péntek reggel is feszült volt.
Jemenben nem ritkák az ehhez hasonló összetűzések: április 12-én - szintén egy törzsi támadásban - egy katona meghalt, három pedig megsebesült.
Az arab-félszigeti országban február vége óta megmozdulások zajlanak Száleh távozása érdekében. A köztársasági gárda hű maradt az elnökhöz, míg néhány befolyásos törzs, számos vallási vezető, valamint a hadsereg egy része átállt a tüntetőkhöz.
A jemeni helyzetet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és az északi húszi lázadók jelenléte nehezíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!