Külföld

2008.11.13. 11:05

Oroszország nem telepít rakétákat, ha az USA sem

<b>Oroszország</b> - Oroszország kész elállni a lengyel határ mellé telepítendő rakéták tervétől, ha az Egyesült Államok is lemond rakétapajzsa közép-európai elemeiről - közölte az orosz államfő.

nincs nev

Az Egyesült Államok globális rakétavédelmi rendszere bővítéseként rakétákat, illetve radarállomást tervez telepíteni Lengyelországba és Csehországba. A védelmi rendszer megépítését Irán fenyegetésével indokolták, de Oroszország ellene irányuló fenyegetésként értékelte az amerikai terveket. Ezért a múlt héten Dmitrij Medvegyev bejelentette, hogy taktikai rakétákat telepítenek a Lengyelországgal határos Kalinyingrádba - közölte az Index. 

Medvegyev most egy francia lapnak elmondta, hogy nincs más választásuk, mint rakétákat telepíteni a határhoz. De elmondta azt is, hogy készek visszavonni döntésüket, ha az új amerikai vezetés letesz a rakétavédelmi rendszerről. 

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Oroszország kész fontolóra venni az Egyesült Államokkal és az Európai Unió országaival közös, globális biztonsági rendszer kiépítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!