Külföld

2009.08.07. 12:17

Öngyilkos merénylő robbantott egy iraki mecsetnél: rengeteg halott és sebesült

Moszul - Öngyilkos merénylő robbantott az észak-iraki Moszul városban pénteken kora délután. Legalább 21 ember életét vesztette, több mint hetven pedig megsebesült - közölte a rendőrség.

feol.hu

Egy síita muzulmán mecset bejáratánál parkolt le a merénylő robbanószerrel tömött autóval, s akkor repítette levegőbe önmagát a járművel együtt, amikor a hívők kitódultak az utcára.
    
A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy az áldozatok száma még tovább nőhet. 
  A lázadók utolsó fellegvára, Moszul mintegy 390 kilométerre északra fekszik Bagdadtól, ahol ugyancsak síiták ellen követtek el merényleteket pénteken. Az újabb támadások miatt sokan attól tartanak, hogy a lázadók megpróbálják feléleszteni a felekezetek közötti erőszakot.
    
A főváros nagy síita negyedében, Szadrvárosban út szélén elrejtett pokolgép robbanása ölt meg péntek délelőtt négy síita zarándokot, akik épp a déli Kerbela szent városból tértek vissza. Röviddel ezután két pokolgép robbant a kelet-bagdadi Saab futballstadion közelében, megölve három síita zarándokot, akik szintén hazafelé tartottak Szadrvárosba. Ez utóbbi két robbantásban összesen tizenhárman sebesültek meg.
    
Az iraki szunnita felkelők gyakran veszik célba az általuk eretneknek tartott síitákat, főként zarándoklatok idején. A mostani merényleteket még egyetlen csoport sem vállalta magára. A múlt pénteken öt síita mecsetnél végrehajtott robbantássorozat összesen 31 ember életét követelte.
    
Az iraki biztonsági erők fokozták az ellenőrzést a Kerbelába és onnan kivezető utakon. E héten síiták százezrei zarándokolnak el Kerbelába, hogy megemlékezzenek Mahdi, a 12. imám születésnapjáról. A "rejtőzködő imám" a IX. században gyermekként tűnt el, és a síiták hiedelme szerint egy nap visszatér, hogy igazságot szolgáltasson a Földön.

Forrás: MTI


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!