Külföld

2012.03.01. 15:47

Öné lehet Victor Hugo hagyatéka - ha van elég pénze

Párizs - Árverésre bocsátják az örökösök Victor Hugo (1802-1885) hagyatékát a francia író születésnek 210. évfordulója alkalmából. Mintegy egymillió eurós értékben közel ötszáz könyv, festmény, fotó és bútor kerül kikiáltásra április 4-én a Christie,s párizsi árverésén.

MTI

A nyomorultak írója ükunokájának, Jean Hugónak (1894-1984) a gyermekei döntöttek úgy, hogy az ünnepi alkalmat kihasználva eladják a gazdag családi gyűjteményt. Az aukciósház közlése szerint eddig egyetlen múzeum sem jelezte elővásárlási szándékát a felajánlott tárgyakra.

Victor Hugo irodalmi témájú levelei mellett számos politikai tevékenységével kapcsolatos, valamint magánéleti dokumentumaihoz is hozzájuthatnak majd az érdeklődők. Köztük az 1820-as évek elejéről származó Levelek a menyasszonyhoz című sorozathoz, amely az írónak majdani feleségével, Adele Foucher-val folytatott levelezését tartalmazza. Ennek értékét 3 és 5 ezer euró közé becsülik.

A romantika nagy alakja több mint négyezer rajzot készített élete során. Ezekből mintegy ötven most először kerül árverésre, köztük egy kínai tussal készült sorozat, amelynek értéke 100 és 150 ezer euró között mozog.

Victor Hugo a 1848-as forradalmat követő államcsíny és III. (Kis) Napóleon császárrá koronázása után brüsszeli száműzetésbe kényszerült, s csak 1870-ben tért vissza Franciaországba. A kirekesztés nehéz évei alatt született művek példányaiból, valamint ezen időszak alatt készült rajzaiból is több megvásárolható lesz az árverésen. A Belgiumi emlék című tusrajz például a becslések szerint 50 és 80 ezer euró között találhat gazdára. Az emigrációban használt híres "kéziratos szekrényt" 5 és 7 ezer euró között kínálják majd. Az abban tárolt kéziratokat a Nemzeti Könyvtárban őrzik, miután azokat Hugo a francia államra hagyta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!