Külföld

2010.08.30. 05:16

Obama: Nem tapaszthatom a homlokomra a születési anyakönyvi kivonatomat

"Nem járhatok mindig születési anyakönyvi kivonatomat a homlokomra tapasztva" - jelentette ki vasárnap délután az NBC televíziónak nyilatkozva Barack Obama elnök, a vallásával kapcsolatos, téves információkkal kapcsolatos kérdésekre válaszolva.

MTI

 Az elnök a konzervatív ellenfelei által folytatott internetes lejárató kampánynak tudta be, hogy - mint az egy nemrégiben közzétett közvélemény-kutatásból kiderült - az amerikaiak egyharmada nem tudja róla, hogy keresztény hitű. Az amerikai államfő által kifogásolt online hírverés azt a mítoszt terjeszti, hogy Barack Obama muszlim.
 A homlokra tapasztott anyakönyvi kivonatra vonatkozó kitétellel Barack Obama Brian Williams műsorvezetőnek arra a kérdésére válaszolt, hogy vajon miért bizonytalan annyi ember egy olyan alapvető kérdéssel kapcsolatban, mint amilyen az elnök vallása.
Amikor Williams arról faggatta, hogy a közvélemény-kutatás eredményei nem azt tükrözik-e, hogy képtelen kommunikálni a választóival, az elnök úgy válaszolt: létezik egy mechanizmus, egy félretájékoztatási hálózat, amely az új média korában képes folyamatosan a köztudatban tartani bizonyos kérdéseket.
Obama ezzel azokra "születésfirtatókra" utalt, aki az elmúlt évek folyamán online gerillakampány folytattak az elnök hawaii anyakönyvi kivonatának létezésével és eredetiségével kapcsolatban.
"Mindig az amerikai népre teszem majd fel az összes pénzemet és nem fogok túl sokat aggódni a keringő pletykák miatt" - nyilatkozott az elnök.
 A Pew közvélemény-kutató intézet által augusztusban közreadott közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 18 százaléka úgy gondolja, hogy Obama mohamedán vallású. A Time magazin által közölt, hasonló felmérés 24 százalékra tette ezt az arányt.
 Obama egyébként cáfolta, hogy visszalépett volna a New Yorkban, a Ground Zerótól két utcányira felépítendő, sok vitát kiváltott muszlim kulturális központ támogatásától.
 "Ebben egyáltalán nem hátráltam meg" - hangsúlyozta az elnök. - "Az alapvető érték és elv, hogy minden amerikainak azonos elbánásban kell részesülnie, nem változik."
Obama elmondta, hogy a Fehér Házban megtartott ramadán-ünnepségen olyan muszlim amerikaiak is részt vettek, akik az Egyesült Államok egyenruhájában harcoltak Irakban.
 "Hogy mondhatom nekik, hogy az ő vallási meggyőződésük kevésbé érdemel tiszteletet?... Ez olyan dolog, ami erős érzelmeket kelt bennem" - mondta az elnök, aki hozzátette: "Tiszteletben tartom a másik oldal érzéseit."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!