Külföld

2009.07.12. 11:31

Obama Merkelre "fogad"

Berlin - A németországi választási kampány éppen csak elkezdődött, de egy felettébb befolyásos külföldi vezető már "tudja", hogy ki lesz a győztes.

MTI

Vasárnapi német sajtóbeszámolók szerint ez a valaki nem más, mint Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, aki biztos Angela Merkel győzelmében. Mindezzel magára is haragította a konzervatív kancellár szociáldemokrata kihívóját, Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert.
    
Az amerikai elnöknek a diplomáciában szokatlan "színvallására" a napokban Washingtonban került sor, amikor Obama a Fehér Házban Angela Merkellel tárgyalt. A ZDF közszolgálati televízió részleteket is sugárzott a lezajlott párbeszédből. 
    
A beszámolók szerint Merkel éppen arról tájékoztatta vendéglátóját, hogy készülnie kell a választási kampányra, amikor Obama  legyintett egyet és széles mosollyal azt mondta: "Ah, Ön már megnyerte a választásokat. Ne csináljon belőle gondot!" 
    
A ZDF felvételén jól látható volt, hogy Merkel rendkívüli módon meglepődött és kényszeredetten mosolygott. Nem így a rivális Steinmeier, aki értesülések szerint igen csak zokon vette a történteket. Egy bizalmasa útján tudatta, hogy "nagyra értékeli Obamát, de az amerikai elnök sem próféta". Mindehhez még hozzátette: nem az Egyesült Államok elnöke, hanem a német választók döntik majd el szeptember végén, hogy ki lesz az ország következő kancellárja.
    
Frank-Walter Steinmeier közölte: nem áll szándékában, hogy mindezt személyesen is tisztázza Barack Obamával. A szociáldemokrata kancellárjelölt úgy vélte: "négy év külügyminiszterség után nincs szüksége arra, hogy a Fehér Házban külön bizonyítsa rátermettségét."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!