Külföld

2012.05.09. 12:06

Nyoma veszett egy repülőgépnek Indonéziában

Bemutatórepülés közben, 44 emberrel a fedélzetén eltűnt a radarképernyőkről egy orosz Szuhoj gyártmányú Superjet 100-as repülőgép Indonéziában, Jakarta közelében - közölték az indonéz hatóságok szerdán.

MTI/AFP

"A repülőgép Bogor régiójában tűnt el a radarok képernyőjéről. Egyelőre nem tudjuk, hogy lezuhant-e" - mondta a mentőalakulatok szóvivője. A próbarepülést azért szervezték, hogy a gépet gyártó orosz cég bemutathassa az új Superjet 100 előnyeit.

Az indonéz hatóságok annak a lehetőségét sem zárták ki, hogy a repülőgépet eltérítették, de az is felmerült, hogy egy hegynek ütközött. Mielőtt a gép eltűnt volna a radarok képernyőjéről, pilótája engedélyt kért, hogy 10 ezer láb magasságról 6000 lábra ereszkedjen, miközben egy 6200 láb magas hegy felé tartott - írta az orosz Ria Novosztyi hírügynökség. A repülőn 8 orosz és 36 más állampolgárságú utas utazott, főként különböző légitársaságok képviselői.

"A repülőgépnek egyszerűen csak egy kört kellett volna tennie, mielőtt leszáll a halimi repülőtéren" - mondta az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Herry Bakti, az indonéz közlekedési minisztérium légiközlekedésért felelős tisztségviselője. A jármű azonban nem érkezett meg a reptérre a kijelölt időben, amikorra már üzemanyagnak is ki kellett fogynia. A keresési műveleteket csütörtök hajnalban folytatják az indonéz hatóságok.

A Szuhojtól jelenleg 170-en rendeltek a Superjet 100-as modellből, s 8 ilyen repülőgép már használatban is van az orosz Aeroflot illetve az örmény Armavia légitársaságoknál. A Szovjetunió felbomlása óta ez az első olyan orosz repülő, amely megkapta az európai repülési tanúsítványt. Korábban a Malév is jelezte, hogy vásárolna Superjet 100-as gépeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!