Külföld

2009.06.08. 04:45

Nyert a jobboldal, négy cseh párt az EP-ben

FMH - A jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) nyerte az európai parlamenti (EP-) választást Csehországban - közölte hétfőre virradóra a szavazatokat összegző cseh statisztikai hivatal.

feol.hu

A polgári demokratákon kívül még három párt küldhet képviselőket Brüsszelbe: a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL).
    
A szavazatok összeszámlálása után a cseh statisztikai hivatal által közzétett eredmény szerint az ODS a voksok 31,44 százalékát szerezte meg, a szociáldemokraták 22,39, a kommunisták 14,18, míg a kereszténydemokraták 7,65 százalékot kaptak.
A választás eredménye alapján a 22 európai mandátumból a Polgári Demokratikus Párt 9-et, a Cseh Szociáldemokrata Párt 7-et, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 4-et, míg a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt kettőt szerzett meg.
Csehországnak ez előző öt évben 24 parlamenti képviselője volt Brüsszelben. Ebből kilenc mandátummal a konzervatív Polgári Demokratikus Párt, hattal Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja rendelkezett, míg a Cseh Szociáldemokrata Pártnak és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak két-két mandátuma volt. Három mandátum a Függetlenek Szövetsége-Európai Demokraták koalícióé volt, míg két képviselő a Függetlenek mozgalom listáján szerzett képviselői mandátumot.
    
Az ODS tehát megtartotta mind a kilenc mandátumát az Európai Parlamentben, míg a kommunisták két helyet veszítettek, európai képviselőik száma hatról négyre csökken. A szociáldemokraták eddigi két mandátuma hétre növekedett, míg a kereszténydemokraták megőrizték eddigi két mandátumukat. 
A mostani választás után tehát az eddigi hat cseh politikai csoportosulás helyett már csak négynek van képviselője az EP-ben. 
A választási részvétel ezúttal 28,2 százalékos volt, míg 2004-ben az arra jogosultak 28,3 százaléka járult az urnákhoz.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!