Külföld

2010.08.23. 08:01

Nem tudott leszállni Putyin repülőgépe

Nem tudott leszállni a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt szállító repülőgép a rossz időjárási viszonyok miatt hétfőn kora reggel a távol-keleti Norilszkban, ezért Hatanga repülőterére irányították át.

MTI

Norilszk a Krasznojarszki területen, a Jenyiszej folyó és a Tajmir-félsziget között, az örök fagy birodalmában van. Szibériában a legészakibb, a százezer lakosnál nagyobb települések között is a világon a legészakibb város, és egyben a Föld egyik legszennyezettebb települése.  
   
Putyin programja nem változott, csak későbbre halasztották. A kormányfő egyebek mellett felkeresi a Nornikkel (Norilszkij Nikkel) fémipari konszern egyik üzemét. A Nornikkel a világ legnagyobb nikkel- és palládium-előállítója. Nikkelből a világ termelésének mintegy ötödét, palládiumból közel a felét adja, de a legnagyobbak között van a platina- és a réztermelésben is, továbbá számos egyéb ritka és nemesfémet állít elő. Fő tulajdonosai az újra állami támogatásért kilincselő Oleg Gyeripaszka és Vlagyimir Potanyin oligarchák.
   
A kormányfő ezután megkoszorúzza a politikai elnyomatás áldozatainak emlékművét, ugyanis Norilszk volt a Gulág-táborok egyik központja, s környékén mintegy 18 ezer ember vesztette életét a harmincas években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!