Külföld

2009.12.17. 05:49

Nem bírta tovább a cukros vizet, kórházba került egy éhségsztrájkoló

FMH - Több mint egy hónapja folytatott éhségsztrájkot egy Nyugat-Szahara elszakadásáért küzdő aktivista a spanyolországi Lanzarote repülőterén. A nőt azonban csütörtökön kórházba kellett szállítani.

MTI

Aminatou Haidar november 16. óta csak cukrozott vizet fogyaszt. Egészségi állapota drámaian rosszabbodott, hajnalban beszállították egy arrecifei kórházba - jelentette a spanyol média.
A 42 éves nő azután kezdte meg tiltakozó akcióját, hogy a marokkói hatóságok nem engedték belépni Nyugat-Szaharába egyesült államokbeli látogatása után. Útlevelét elvették a repülőtéren és kitoloncolták a spanyolországi Lanzarote szigetére arra hivatkozva, hogy nem ismeri el Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara felett. Haidar a spanyol kormány közbenjárását is kérte hazatérése érdekében. 
A kétgyermekes aktivista a Nyugat-Szahara elszakadásáért küzdő Polisario Front támogatója. Marokkó területe szerves részének tekinti az általa 1975-ben bekebelezett Nyugat-Szaharát, és széles körű autonómiát ajánl az egykori spanyol gyarmatnak. A Polisario Front viszont a terület függetlenségéről tartandó népszavazás kiírását követeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!