Külföld

2009.04.16. 04:35

Nagyszabású amerikai-iraki hadművelet kezdődött Kirkuk térségében

Irak - Nagyszabású hadműveletet kezdett az iraki hadsereg az amerikai légierő támogatásával szerda este az észak-iraki Kirkuk térségében, néhány órával a tíz rendőr életét kioltó kirkuki robbantásos merénylet után.

nincs nev

Abdelamir az-Zaidi tábornok, az iraki hadsereg elitalakulatának számító 12. dandár parancsnoka közölte: végeztek az al-Kaida terrorista hálózattal kapcsolatban álló Anszár asz-Szunna szunnita lázadószervezet két magas rangú vezetőjével, két másik tagját pedig megsebesítették és elfogták. Rajtuk kívül tíz másik felkelőt is őrizetbe vettek, és felszámoltak egy titkos fegyverraktárt, amelyben hat bombát találtak, köztük egy 400 kilósat. 

A tábornok elmondta azt is, hogy a Kirkuktól 55 kilométerre délre kezdett hadműveletek április végéig tartanak majd. 

Az olajban gazdag régió központjának számító, vegyes lakosságú Kirkuk ellenőrzéséért a kurd, az arab és a török nyelvű közösség rivalizál egymással. Az al-Kaida terrorszervezet és más lázadó csoportok a területi vitákat kihasználva folytatják támadásaikat az ország északi részében, annak ellenére, hogy más régiókban az erőszakcselekmények száma visszaesett. 

A legtöbb támadást Moszul városában hajtják végre, ahol legutóbb pénteken vesztette életét öt amerikai katona és két iraki rendőr egy robbantásos merényletben. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!