Külföld

2011.07.06. 07:13

Merkel pártja nem támogatja Törökország teljes jogú EU-tagságát

A teljes jogú uniós tagság helyett mindenekelőtt szorosabb kül- és energiapolitikai koordinációt ajánl Törökországnak Angela Merkel német kancellár pártja.

MTI

Erről a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) külpolitikai szóvivője nyilatkozott kedden, hangsúlyozva, hogy a CDU és a kisebbik keresztény párt, a CSU nem támogatja Ankara európai uniós tagságát.
Philipp Missfelder a Süddeutsche Zeitung című lapnak elismerte, hogy a német konzervatív pártok által Törökországnak eddig javasolt megkülönböztetett partneri viszony Ankarában elutasításra talált. "Ezért új modellt kell kitalálnunk" - fogalmazott a szakértő.
Az ügy pikantériája: Guido Westerwelle külügyminiszter, a kisebbik koalíciós partner liberális FDP korábbi elnöke a hét elején Törökország teljes jogú csatlakozását sürgette.
A CDU külpolitikai szóvivője lehetséges új modellként említette a szorosabb kül- és energiapolitikai koordinációt. Ennek kapcsán arra utalt, hogy Törökország fontos tranzitállam. A konzervatívok álláspontját tolmácsoló Messfelder szerint mindezt alátámaszthatja, hogy - mint fogalmazott - megváltoztak a török külpolitika prioritásai. "Törökország immár nem feltétlenül törekszik az EU-tagságra" - ítélte meg a szóvivő, aki szerint Ankara a jövőben "klasszikus közvetítői szerepet" kíván betölteni.
Mindezzel szemben áll a koalíciós partner Szabad Demokrata Párt álláspontja, amelyet Westerwelle külügyminiszter hét eleji interjújában is megerősített. A miniszter Törökország európai uniós csatlakozása mellett foglalt állást, hangoztatva: Ankara joggal számít arra, hogy egy olyan tárgyalási folyamat részese lesz, amelynek sikere esetén az Európai Unió tagállama lehet - szögezte le a külügyminiszter. 
Westerwelle úgy vélte: nagy a veszélye annak, hogy Törökország más szövetségeseket keres akkor, ha az Európai Unió részéről állandó elutasításra talál. A külügyminiszter figyelmeztetett annak elkerülésére, hogy egyes tagállamok belpolitikai megfontolásokból igyekezzenek Ankarát távol tartani. Szakértők szerint ez a kijelentés a CDU és a CSU álláspontjának közvetett, de egyértelmű bírálata volt.
A közelmúltban végzett felmérések szerint a német lakosság többsége a török uniós csatlakozás ellen van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!