Külföld

2009.07.23. 10:45

Mérgező, veszélyes növény Kárpátalján

FMH - Egyre több gondot okoz a feltűnő alakú és virágú kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) Kárpátalján. Hozzáérve súlyos égési sérülést okozhat, és maradandó hegek képződhetnek, amint a bőrt napfény éri.

feol.hu

Az utóbbi években a kárpátaljai folyópartok mentén, erdőkben terjed a medvetalp, de már a lakott településeken is mind gyakrabban megtalálható - írja a kárpátinfo.net hírportál. 
A hatalmas leveleivel, liláspiros foltokkal tarkított vaskos szárával, fehér virágaival és több méteres magasságával tekintélyt parancsoló növénnyel való legkisebb érintkezésnek is súlyos következményei lehetnek, mivel minden része mérgező. Az erős napfény hatására toxinjai intenzívebbé válnak. A szembe kerülve átmeneti  vagy akár végleges vakságot is előidézhet.
Az utóbbi napokban Ungváron tizenhárman fordultak orvoshoz panaszokkal, de a szakemberek szerint többen is lehetnek, akik otthon próbálják kezelni sérüléseiket. A házi gyógymódok helyett a bőrgyógyászatok felkeresését javasolja Dankó-Soltész Krisztina, a Kárpátalja megyei bőr- és nemibeteg-gondozó bőrgyógyásza.
A szakemberek szerint a növényt nagyon nehéz kiirtani. Megoldást az állandó kaszálás vagy a 8-12 centiméter mélyen lévő gyökerek kiirtása jelenthetne.
Most ökológusok és orvosok által írt ismeretterjesztő füzetekben, szórólapokon igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét a mérgező növényre.
A kaukázusi medvetalp a XIX. században került Európába dísznövényként. Nagyon hasonlít az Európában őshonos, kisebb termetű és jóval kevésbé veszélyes közönséges medvetalpra (Heracleum sphondylium).
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!